Informatiu cap de Setmana 05-10-2024

Ajuntaments, Consells Comarcals i entitats com Prioritat o el Gepec, entre d’altres, han presentat noves al·legacions al projecte de la línia de molt alta tensió Valmuel- Begues, coneguda popularment com a MAT, que impulsa l’empresa privada Forestalia. I és que el passat mes d’agost, l’empresa va demanar modificar el projecte, fent canvis a quatre centrals d’energia renovable a l'Aragó i al traçat de la llarga línia d’alta tensió. Això ha obligat ha presentar, de nou, al·legacions al projecte.

El president de Prioritat, Joan Vaqué, explicava al programa el Planeta de Ràdio Falset que “hem hagut de tornar a presentar arguments contra una MAT que afecta diversos municipis del Priorat”. Vaqué afirmava que a banda dels propis ajuntaments i el Consell Comarcal, també han presentat al·legacions al projecte les denominacions d’origen i entitats com Prioritat.

Qui també ha mostrat la seva oposició a la MAT ha estat el Gepec- Ecologistes de Catalunya. Joaquim Estellé, tècnic de defensa ambiental de l’entitat ecologista, destaca que una de les principals  diferències entre l’anterior tràmit i aquest, és que ara no s’hi inclou l’avaluació d’impacte ambiental: “si la  modificació es considera poc substancial, no cal passar unaltra vegada per l’avaluació de l’impacte ambiental ja que se suposa que els canvis no suposaran un impacte important”, explica, tot i que afegeix que “nosaltres creiem que sí i, per tant, considerem absolutament necessari que aquest projecte requereixi d'un nou informe d’avaluació de l’impacte ambiental”.

Estellé afirma, a més, que el projecte inicial de la MAT ja tenia un informe d’avaluació de l’impacte ambiental favorable per part del Ministeri de Transició Ecològica, si bé, quedava supeditat als informes, en el nostre cas, de la Generalitat, que van resultar ser desfavorables. “És un aspecte que ens desconcerta, ja que, si l’informe del Govern català era desfavorabole, en teoria, el tram català de la MAT hauria d’haver quedat desestimat”, diu.

Davant d’aquesta confrontació d’opinions, Estellé explica, però, que qui finalment té l’última paraula és el Consell de Ministres i que, per tant, podria acceptar el projecte tal i com ha fet en el cas de la MAT que connecta l’Aragó amb el País Valencià. Malgrat això, el portaveu del Gepec confia en què això no sigui així en el cas català “gràcies a que frenar els projectes de les línies de molt alta tensió de Forestalia entre l’Aragó i Catalunya és un dels acords d’investidura entre el PSC i Esquerra Republicana”.

Una línia d'evacuació o de transport d'energia? 

Per altra banda, tant el president de Prioritat com el responsable del Gepec, coincideixen en què tot i que es considera la MAT com una línia d’evacuació d’energia, en el fons es tracta d’una línia de transport que, a més, és privada. “No te cap sentit evacuar l’energia produïda a l’Aragó en una subestació de l’àrea metropolitana de Barcelona”, destaca Estellé. Vaqué, en canvi, fa incís en què “el transport d’energia és de competència pública, de Red Eléctrica, i això no pot quedar en mans privades”.

Segons els responsables de les entitats, el pas d’aquestes grans infrasestructures té un gran impacte en els entorns rurals com el Priorat, fet que sovint no és té en compte. “Les centrals de producció d’energia renovable s’ubiquen, normalment, en zones poc poblades, en llocs que sovint han basat el seu desenvolupament econòmic en aspectes com el paisatge, el turisme rural, etc. i, això, els afecta molt negativament” afirma Estellé, que afegeix que “els projectes de renovables no tenen en compte els aspectes paisatgístics i socials o la biodiversitat. Només busquen la rendiibilitat econòmica”.

Des de Prioritat, Vaqué creu que aquests projectes només serveixen per agreujar els problemes estructurals que té la comarca. “Fa temps que al Priorat sembla que hem trobat una forma diferent de tirar endavant, singular i sostenible. Ara, apareixen aquestes amenaces que afecten molt negativament a una comarca que ja té unes dificultats estructurals que encara fan més dificil el seu desenvolupament”, diu.

Institucions i entitats segueixen a l’espera d’obtenir resposta per part del Ministeri a les al·legacions presentades, tant a les que es van fer en el projecte inicial com a les de la darrera modificació.

pexels-photo-13989716.jpeg

Publicitat