Informatiu cap de Setmana 18-05-2024

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, David Mascort, va participar aquest dijous en l’acte d’inauguració institucional de la Fira del Vi de Falset, que es va celebrar al Celler de la Cooperativa Agrícola Falset- Marçà. El conseller va felicitar al sector vitivinícola de la comarca del Priorat i va destacar que la comarca “s’ho ha de creure més, ja que ho feu molt bé”. En aquest sentit, Mascort va posar d’exemple, els bons productes que s’elaboren al país i va afirmar que “per algun motiu Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia 2025”.

Per altra banda, Mascort també fer referència als projectes que la Generalitat va presentar per portar aigua de l’Ebre cap al Priorat per garantir el reg de suport per a l’agricultura. El conseller va explicar que “estem avançant i treballant en la redacció dels projectes”.

Uns projectes als que també va fer referència l’alcalde de Falset, Carlos Brull, que va dir que són bàsics per poder garantir la supervivència del sector vitivinícola de la comarca. “Són uns projectes necessaris que ens han d’assegurar un reg de suport en cas de tornar a viure una situació de sequera com l’actual”, va afirmar el batlle, que a més, va afegir que “l’aigua del Priorat s’ha de gestionar des del Priorat”.

Brull també va aprofitar l’acte inaugural de la 29a edició de la Fira del Vi de Falset per posar de relleu la importància que tindran els projectes turístic i d’innovació tecnològica que s’estan impulsant a l’antiga fàbrica de la Falbar. L’alcalde destacava que s’han d’entendre com uns projectes de comarca. “Si no ho plantegem com un projecte de tota la comarca no l’acabarem de concebre bé ja que aquest espai d’informació turística, de degustació dels productes locals i d’experiència immersiva ha de servir per explicar el nostre sector vitivinícola i el nostre paisatge de tal manera que els visitants s’enamorin del Priorat”.

L’alcalde també va explicar una mica més a fons el projecte d’innovació tecnològica i formació enològica que s’ha previst ubicar, també, a les instal·lacions de la Falbar. “Ha d’esdevenir un centre on la formació recuperi el seu posicionament, on l’escola d’enologia pugui tenir unes instal·lacions adequades i integrades amb el món del treball”, afirmava. Així mateix, això “ha d’anar acompanyat d’uns espais d’innovació i investigació únics al sud d’Europa que puguin acollir convencions, congressos, un viver de cellers, etc.”.

Brull va explicar que durant el proper més de juny es licitarà la primera fase del projecte per començar a impulsar aquest centre d’informació i inspiració turística.

També van intervenir a l’acte d’inauguració de la Fira del Vi els presidents de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat, Salustià Álvarez, i de la DO Montsant, Pilar Just. Álvarez va insistir en la preocupació creixent pels efectes del canvi climàtic a la vinya i va destacar el patrimoni que suposen aquestes vinyes velles per Catalunya. “Les conseqüències climàtiques són més recurrents i això ens fa patir. Les altes temperatures i uns períodes de sequera cada vegada més llargs fan que la vinya pateixi molt”, afirmava.

La presidenta de la DO Montsant, per la seva banda, va destacar la importància que té la Fira del Vi com a aparador dels vins de la comarca però va insistir en la necessitat de que la comarca pugui tenir una oferta enoturística durant tot l’any en la que els productors puguin veure els seus vins a peu de celler. “Les comarques referents del món del vi tenen una capacitat que nosaltres no tenim encara i que hem de treballar, que es poder obrir les portes dels cellers. Hem de ser un referent enoturístic. Això suposarà poder vendre directament els vins al celler, amb un marge econòmic més important, amb una fidelitat del consumidor del 100% perquè coneix el nostre projecte, etc.”.

Reconeixement a personalitats molt vinculades amb el sector vitivinícola prioratí

L’acte inaugural de la Fira del Vi de Falset també va servir per homenatjar tres persones molt vinculades al sector vitivinícola de la comarca. Per una banda, va rebre el reconeixement Enric Aguiló, d’Aguiló Vinateria, per ser un referent, no tan sols a la comarca, en el comerç de vins. El segon homenatjat va ser Antoni Brú, propietari del Celler de l’Àspic, per ser un dels impulsors i capdavanters en la divulgació de la gastronomia i el vi del Priorat i finalment, l’expresident de la cooperativa Agrícola Falset- Marçà, Ricard Rull, pel seu treball incansable al capdavant d’aquesta institució.

Fins a 71 cellers participen al certamen

 

La Fira del Vi de Falset obre portes aquest vespre i s’allargarà fins diumenge. Hi participen un total de 71 cellers de la DOQ Priorat i la DO Montsant dels quals, un 57% pertany a la DOQ Priorat i un 43% a la DO Montsant. En la línia iniciada l’any passat, el certamen proposa preus de fira per als vins, alhora que ha habilitat un magatzem on facilitar la recollida de les ampolles i les caixes de vins que els visitants hagin comprat, amb l’objectiu de potenciar la venda durant els dies de la Fira.

L’alcalde explicava en declaracions a Ràdio Falset que s’espera un volum de visitants similar al de l’any passat, on es va batre el rècord de degustacions de vi amb vora 57.000. “Podem complir amb les millors previsions ja que portem venuts el doble de tiquets online respecte als que es van vendre l’any passat i també ens consta que la restauració de la comarca ha penjat el cartell de complet”.

A banda de totes les activitats relacionades amb el món del vi, la Fira també presenta un cartell musical de nivell gràcies als acords de col·laboració amb la FIM de Vila-seca, d’una banda, i el festival Garbinada Pop, d’una altra. Fruit d’aquesta entesa, aquest cap de setmana actuaran a Falset: Andrea Motis, 2princesesbarbudes, Hugo Arán, Triquell i Maria Jacobs.

Firadelvi2024

Publicitat