El Parc Natural de la Serra del Montsant ha obert una xarxa de miradors astronòmics en els diferents pobles de la seva àrea d’influència, ubicats en indrets de fàcil accés i que es poden visitar tant de dia com de nit.
El director del Parc Natural, David Iturria, explica en declaracions a Ràdio Falset, que aquesta iniciativa sorgeix en el marc de que la Serra de Montsant té la doble certificació de protecció acústica i lumínica per la Generalitat de Catalunya i està acreditada com a destinació turística Starlight des del 2021. “El Parc Natural va ser declarat zona de protecció acústica i lumínica ara fa uns anys i això va tenir molt bona acollida al territori fet que va propiciar que el 2021 aquesta zona s’ampliés a tota la comarca del Priorat i a 9 municipis de la zona de les Muntanyes de Prades”, diu. "A més, també el 2021 vam rebre la certificació com a destinació Starlight per la qualitat del cel nocturn", afegeix.
Així, “seguint aquesta línia de treball, vam decidir dissenyar uns miradors astronòmics i en el moment de plantejar-ho tots els municipis van acollir molt bé la idea i per això vam plantejar crear un mirador a cadascun dels pobles que envolten el Parc Natural”, afirma Iturria.
D’aquesta manera, s’han habilitat miradors als 10 municipis que envolten el Parc amb elements de mobiliari, com ara terres en fusta natural i bancs amb blocs de pedra o de fusta, on poder estirar-se a observar el firmament. Tots ells disposen d’un pal indicador amb la distància i posició de l’estrella polar i, també, d’un faristol interpretatiu amb informació i imatges sobre el cel estrellat de la serra de Montsant i com orientar-se en la nit. Així mateix, la majoria disposa d’un mecanisme interactiu a mode de planisferi, que permet situar la posició de les constel·lacions en el cel.
Juntament amb els miradors, s’ha habilitat un recorregut nocturn que comença al mirador astronòmic d’Albarca. Es tracta d’una ruta pensada per fer de nit amb l’ajut d’una llanterna. És un itinerari lineal d’uns 1.250 metres, sense desnivell i de dificultat baixa, que es complementa amb un fullet amb recursos pedagògics que permeten mesurar la contaminació lumínica i la foscor del cel, observar el trànsit dels planetes, la Via Làctia o, fins i tot, descobrir els sons de la nit. Al mirador de la Morera s’ha instal·lat un rellotge lunar que permet saber l’hora gràcies a la llum de la lluna plena.
Per donar a conèixer aquesta nova xarxa de Miradors astronòmics, el Parc Natural de la Serra de Montsant ha organitzat una sèrie d’activitats d’observació del cel nocturn durant els mesos de juliol i agost.