Informatiu cap de Setmana 06-04-2024

Falset és el primer municipi de la demarcació en signar un conveni de col·laboració amb el Col·legi oficial de veterinaris de Tarragona i el Consell de Col·legis de veterinaris de Catalunya que contempla la gestió del cens municipal d’animals de companyia, la implantació del programa de gestió integral felina veterinaria (GIF-VET) i l’assessorament tècnic sobre benestar animal.

Aquesta és una de les accions que s’han impulsat des de la regidoria de Benestar animal del consistori falsetà, creada a l’inici d’aquesta legislatura. La regidora responsable d’aquesta àrea, Montsant Ossó, es mostra “molt orgullosa” pel fet que la capital del Priorat “sigui dels pocs pobles de Catalunya que tenen una regidoria de Benestar animal”. “ Cal tenir en compte que una de cada tres cases del nostre municipi conviu amb almenys amb un animal de companyia. Per tant, podem dir que Falset és un poble que avança perquè s’adapta a la societat”, explica.

En declaracions a Ràdio Falset, Ossó destaca que des del primer dia, el consistori està treballant per adaptar-se a la nova llei 7/2023 de protecció dels drets i el benestar dels animals. És per aquest motiu que “estem preparant diverses campanyes de tinença responsable d’animals de companyia i elaborant una ordenança municipal pròpia que atengui les necessitats dels animals de companyia i que garanteixi la bona convivència”. Així, la regidora recorda que “els animals companyia (gossos, gats i fures) han d’estar degudament identificats amb microxips i sensats a l’Ajuntament”. També insisteix en el fet que la nova llei estableix l’obligatorietat d’esterilitzar els gats abans dels sis mesos i microxipar-los i que per tenir gossos perillosos “cal obtenir la llicència, disposar d’assegurança de responsabilitat civil i passejar-los sempre amb morrió”.

Gestió de les colònies de gats comunitaris

Una altra de les motivacions que ha portat a l’Ajuntament de Falset a signar aquest conveni és que amb el programa GIF-VET es pretén gestionar sanitàriament les colònies de gats ferals que des de l’aprovació de la nova llei són competència municipal. D’aquesta manera s’ha iniciat la formació de les persones col·laboradores alimentadores que estaran acreditades i es treballa per la millora de la higiene de les colònies i la seva senyalització, entre altres mesures que vetllen pel benestar dels felins als qui s’aplica el mètode CER (captura, esterització, registre i retorn).

En aquest sentit, Ossó agraeix a totes les persones que durant anys han dut a terme aquesta tasca i que ara passa a ser responsabilitat del consistori, com per exemple l’associació SOLCATS. “Gràcies a ells, els gats han estat cuidats durant tos aquests anys, però la llei estableix que la gestió de les colònies passa ara als ajuntaments. Malgrat això, amb la seva col·laboració, amb les entitats degudaments incrites, i amb les persones col·laboradores alimentadores durem a terme tota aquesta feina”, afirma.

Tota persona que vulgui col·laborar en la gestió de les colònies de gats comunitaris ha de posar-se en contacte amb l’ajuntament i participar a una formació que “és essencial per a establir un criteri comú de treball en les persones que cuiden, gestionsn i col.laboren amb les colònies”.

Habilitació de correcans

A més a més, la signatura del conveni suposarà la participació del Col·legi de veterinaris en la Taula de Benestar animal que s’està impulsant per assessorar en temes tècnics relacionats amb la gestió i el benestar animal.

Finalment, la regidora de Benestar animal de l’Ajuntament de Falset explica que també estan treballant per habilitar parcs públics per a animals de companyia. “Tot i que són coneguts com a pipicans, jo prefereixo anomenar-los correcans”, diu Ossó, que afegeix que “es tracta d’espais per a la lliure ciruculació, esbarjo i socialització dels gossos i, en conseqüència, també, en un punt de trobada dels seus propietaris”. Actualment, el consitori treballa per habilitar-ne un a la zona del Bosquet i un altre a sota del pont de Cal Magriñà.

Foto: La regidora de Benestar animal, Montsant Ossó, i la presidenta del CCVC, Verónica Araujabeña, la setmana passada en el moment de la signatura del conveni.

photo-2024-02-27-17-42-43.jpg

Publicitat