Butlletí informatiu 29-11-2023

El Parlament de Catalunya va aprovar aquest dijous una moció sobre una transició energètica justa i de proximitat i de rebuig de les línies de molt alta tensió (MAT). El text, presentat per Esquerra Republicana, va comptar amb els vots a favor de Junts, la CUP, els comuns i en alguns punts també del PSC.

L’alcalde de Falset, Carlos Brull, que va estar present a la sessió plenària juntament amb altres batlles de municipis afectats, destacava l’ampli suport que va tenir la moció que s’oposa a la construcció de la MAT. “La construcció d’aquestes línies ha tingut un rebuig ampli del Parlament tot i els matisos de cadascun dels partits que hi han votat a favor”, destacava Brull.

Entre d’altres qüestions, la moció manifesta la seva “ferma oposició a aquells projectes que siguin contraris al model i projecte energètic propi per a Catalunya”, i és per aquest motiu que s'oposa als projectes privats de les línies elèctriques d'evacuació de molta alta tensió de la Línia Baix Cinca-Pierola, la Línia Valmuel-Begues, que és la que passa per la comarca del Priorat i la Línia la Laluenga-lsona.

Segons l’alcalde de Falset “aquestes línies no estan dimensionades i són de transport, no d’evacuació. A més, passen pel mig del nostre territori i això va en contra de la decisió i el consens de la gent que vivim aquí”. Brull afegia que “volem preservar un terriori que sigui ric tan a nivell paisatgistic i agrari, com econòmic i cultural i que ens pugui garantir un futur”.

Així mateix, el text també reclama emprendre totes les mesures administratives i legals necessàries per recórrer les autoritzacions administratives prèvies i les autoritzacions administratives de construcció del Govern de l'Estat espanyol, especialment les Declaracions d'Impacte Ambiental. L'objectiu és, segons la moció, “defensar els interessos de Catalunya i garantir el desenvolupament d'un model energètic propi més just, democràtic i distribuït”.

En aquest sentit, l’alcalde de Falset criticava que el Ministeri de Trransició ecològica aprovés aquestes declaracions d’impacte ambientals (DIA) sense tenir tots els informes del departament d’Acció Climàtica de la Generalitat. “El ministeri ha aprovat aquestes DIA sense tenir els diversos informes, entre ells el de biodiversitat, del departament, que, paral·lelament ja ha dit en diverses ocasions que seran desfavorables”, explicava.

Finalment, la moció també es compromet a “reduir les emissions de C02 d'un 55% el 2030 en relació al 1990, prioritzant la reducció dràstica del consum de combustibles fòssils, i el seu compromís amb la necessitat urgent de consolidar un sistema energètic renovable, descarbonitzat i desnuclearitzat amb el màxim equilibri i complicitat territorial”.

*Foto: Els alcaldes dels municipis afectats pel pas de la MAT i  alguns diputats a les escales del Parlament.

matparlament

Publicitat