Butlletí informatiu 29-11-2023

El Parc Natural de Montsant ha presentat un recull de tots els projectes d’investigació que està duent a terme en l’actualitat. I és que els projectes són molt diversos i estan relacionats amb la fauna salvatge, la biodiversitat cultivada, la protecció del cel nocturn, sobre l’arqueologia a Montsant i la freqüentació i afluència de visitants al Parc. 

Sense anar més lluny, un dels més destacats és la protecció sobre els cels foscos i la qualitat acústica de Montsant, primer espai natural protegit de Catalunya en aconseguir les dues certificacions. Així mateix, el Parc també col·labora en les excavacions arqueològiques a les Coves del Fem, al terme d’Ulldemolins, que tenen una estratigrafia molt ben conservada que va des del 6.000 aC fins el 4.500 aC, la qual permet observar la transició de les darreres societats recol·lectores a societats productores d’aliments.

Altres projectes d’investigació que compten amb la participació del Parc Natural són la conservació e la tortuga mediterrània, un projecte que s’està duent a terme des del 2005 i que ja ha alliberat a Montsant 7.355 individus o el coneixement de les poblacions d’aus nocturnes i de les accions recomanades per tal d’avaluar-ne l’estat de conservació.

Encara sobre fauna, el parc també participa en l’elaboració d’un cens i la monitorització de la rata d’aigua o bufó. I és que la conca del riu de Montsant és l’únic lloc de Catalunya on s’ha estudiat sistemàticament, i es constata que  tot i baixar les densitats, la rata d’aigua manté una població estable respecte els resultats dels anys 2008 i 2009. Per altra banda, també s’està fent seguiment de papallones diürnes, ratpenats i micromamífers de Montsant o de la cabra salvatge, de la qual actualment hi ha una població que ronda els 200 exemplars i s’ha constatat que aquests continuen arribant desplaçats des dels Ports.

Finalment, el parc natural col·labora en el projecte de biodiversitat cultivada iniciat al 2017, quan es van recollir 40 varietats locals hortícoles i 30 varietats locals d’arbres fruiters I en un àmbit més antropològic, des de 2018 s’estan duent a terme diversos estudies en relació a la freqüentació i afluència de visitants en tot l’àmbit del Parc i la capacitat de càrrega a Margalef. Aquests estudis han permès recollir informació sobre el perfil de visitants i fer-ne una estimació de l’impacte econòmic.

serrademontsant

 

Publicitat