Butlletí informatiu 29-11-2023

Falset serà la seu de la Proclamació de la Pubilla i l’Hereu de Catalunya 2023, així com els de les quatre províncies de Catalunya: Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida. Així ho van acordar el Foment de les Tradicions Catalanes i l’Ajuntament de Falset en una reunió mantinguda el passat dissabte.

Aquest esdeveniment, que representa un dels grans moments de l’any per a la tradició del pubillatge, se celebrarà els dies 17, 18 i 19 de novembre i vol omplir el municipi de joventut, tradició i cultura popular.

El regidor de festes de l’Ajuntament de Falset, Robert Coll, explica que la capital del Priorat acull aquest acte amb molta il·lusió i que també vol ser un petit homenatge als hereus i pubilles falsetans que han tingut l’honor de representar la demarcació de Tarragona o el país, com és el cas més recent, en què l’Heureu de Catalunya 2022 va ser el falsetà Biel Fargas. “Acollim l’acte amb molta il·lusió ja que Falset no n’ha sigut mai la seu, la qual cosa ens motiva a banda de que és una manera de dinamitzar el municipi durant els dies que té lloc aquest acte. Així mateix, també creiem que ha de ser un reconeixment per tots aquells falsetans que es van presentar i que han obtingut algun títol nacional o provincial i pensem que els pot fer força il·lusió i que, a més, pot ser una motivació de cara a que les futures pubilles i hereus de Falset s’hi vulguin presentar”, afirma el regidor de Festes.

D’aquesta manera, el certamen tornarà a les comarques de Tarragona després de 9 anys quan, l’any 2014, va ser Gandesa el municipi encarregat d’acollir el certamen. Coll creu que “el fet de que faci nou anys que aquest acte no se celebri a la nostra demarcació pot incentivar la participació dels hereus i pubilles dels municipis del sud de Catalunya”.

En els darrers anys s’ha generat un debat sobre la vigència o no de la tradició del pubillatge i sobre l’enfocament i la perspectiva feminista de la figura de les pubilles. En aquest sentit, Coll considera que “es tracta d’una tradició que ha anat evolucionant de la mà de la societat, i que actualment són els propis hereus i pubilles els que reivindiquen la igualtat entre tots ellsi elles”. Així, afegeix que “si en algun moment hi havia hagut la percepció de que la figura de l’hereu prevalia per sobre de la pubilla, això ja ha desaparegut”.

Cartell ELECCIO NACIONAL 2023 FALSET 1 1

 

Publicitat