Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Representants de la Plataforma pel riu Siurana i del Gepec van comparèixer aquest dimecres a la comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya per explicar de primera mà als diputats i diputades la situació del riu Siurana i la mala gestió de l’aigua que se’n fa.

El portaveu de la Plataforma pel riu Siurana, Oriol Ponti, destaca en declaracions a Ràdio Falset que la compareixència va ser “positiva” i que van poder explicar els seus arguments. “Teniem tres objectius bàsics: demostrar que la Generalitat és el principal responsable de la situació actual de riu, deixar ben clar que no és un enfrontament entre territoris, sinó un conflicte provocat per una gestió nefasta de l’aigua i dels béns comuns en general i també que hi ha una vessant política que menysté el món rural en front del món urbà”.

En aquest sentit, Ponti afirma que la qüestió del Siurana no és només un problema ambiental, com plantejaven alguns diputats, sinó també un problema social per al desenvolupament de la comarca del Priorat. “Com a moviment social que és la Plataforma, vam insisitir en el fet que, a banda de tot el tema ambiental, hi ha un problema molt més gran que és que el Priorat necessita l’aigua”. Així mateix, Ponti afegeix que “el Baix Camp pot obtenir aquesta aigua amb un cost ambiental i social molt menor mentre que el Priorat necessita l’aigua perquè ha fet una opció claríssima per un tipus de desenvolupament que intenta no tercialitzar l’economia i que es pugui viure de la pagesia i de la transformació dels productes agrícoles, i això necessita aigua”. Per tant, segons el portaveu de la Plataforma “No és només una qüestió ambiental, és una qüestió de desenvolupament, i aquí torna a entrar el tema de fons, que és que el fet d’optar per transvassar l’aigua significa, una vegada més, menystenir el món rural”.

Amb tot, tant els representants de la plataforma com els del GEPEC van sortir força satisfets del Parlament ja que creuen que el seu missatge va arribar als diputats i diputades. “Va semblar que vam sacsejar una mica les consciències. Tenim la sensació que va servir d’alguna cosa”, diu. La compareixença de la Plataforma i el Gepec a la comissió d’Acció climàtica va ser a petició dels grups d’En Comú Podem i de la CUP, que van mostrar els seu suport als defensors del riu Siurana.

Foto: Oriol Ponti (Plataforma pel riu Siurana) i Andreu Escolà (Gepec) en un moment de la compareixença al Parlament

Captura de Pantalla 2023 09 15 a les 17.38.47

Publicitat