Els ajuntaments prioratins afectats pel pas de la MAT, és a dir, Falset, el Masroig i Pradell de la Teixeta i el Consell comarcal del Priorat han presentat recurs d’alçada contra aquesta línia de molt alta tensió (MAT) que ha de transportar energia des de la província de Terol fins a Begues, al Baix Llobregat.
Un recurs d’alçada que també han presentat tots els municipis catalans afectats pel pas de la línia, els 7 consells comarcals i la Diputació de Tarragona, després que el Ministeri de Transició Ecològica aprovés favorablement l’informe d’impacte ambiental de la MAT malgrat no tenir, encara, tots els informes necessaris ni haver contestat les al·legacions dels ajuntaments i consells comarcals afectats.
Segons l’alcalde de Falset, Carlos Brull, el Ministeri havia d’esperar a rebre l’informe de biodiversitat de la Generalitat, el qual es vinculant, i que des del Govern ja s’ha dit que serà desfavorable. “Estàvem a l’espera de la resposta a les al·legacions que vam presentar, i que encara no hem tingut, i, sorprenentment, a principis d’agost el Ministeri va aprovar l’informe d’impacte ambiental del projecte de la MAT vinculat a l’informe que la Generalitat encara no ha emès. Normalment, el procés no és així. Primer s’elaboren i estudien tots els informes necessaris i després s’aprova o no el projecte”, ha explicat en declaracions a Ràdio Falset.
És per aquest motiu que els municipis afectats han presentat un recurs d’alçada, ja que creuen que el procediment no s’ha fet bé ni s’han escoltat les lesves al·legacions. I és que l’oposició del territori a la MAT ha estat frontal des del primer moment pel gran impacte ambiental i paisatgístic que tindria i pels dubtes que hi ha sobre la seva necessitat. “És una línia que té un gran impacte ambiental, ja que passa per espais protegits, zones que són Xarxa Natura 2000, llocs importants a nivell de flora i fauna. Són projectes que no entren dins la normativa” diu Brull, que afegeix que “al Priorat, a més, ens trinxa el territori perquè té un impacte important no només a nivell natural i paisatgístic sinó també a nivell agrícola”.
Brull també qüestiona la necessitat de la línia i reivindica que l’energia s’ha de generar a prop dels llocs de consum. “L’energia s’ha de produïr el més a prop possible dels llocs de consum i, per tant, cal estudiar alternatives de producció de llum prop de les zones metropolitanes”. L’alcalde de Falset també lamenta que “sempre és el sud de Catalunya qui ha d’acollir aquest tipus d’infraestructures de generació d’energia gràcies a les quals es desenvolupen altres zones del país mentre que nosaltres no ens en beneficiem de cap manera”.