Informatiu cap de Setmana 18-05-2024

Fins a set empreses de la comarca de la comarca del Priorat han rebut les primeres acreditacions a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) de l’àrea d’influència del Parc Natural de la Serra de Montsant. El procés d’acreditació ha suposat una diagnosi dels aspectes ambientals, socials i de vinculació amb el territori de les empreses candidates.

En aquest sentit, les empreses han hagut de complir les condicions d’acreditació bàsiques fixades i definir un programa d’actuacions a tres anys vista que és l’eix del seu compromís amb el turisme sostenible a la comarca. Tal i com explica la coordinadora tècnica de la CETS del Priorat, Motserrat Solà, “es tracta d’una adhesió voluntària i, per accedir-hi, les empreses han de omplir uns requisits establerts pel Parc Natural i Eroparc, que és qui otorga la Carta”. “Entre els principals objectius hi ha el de crear un vincle més estret entre les empreses i el Par Natural”, afegeix.

Així doncs, les empreses acreditades amb la Carta s’han compromès a establir una estreta col·laboració amb el Parc Natural, a millorar el comportament ambiental del seu establiment o activitat turística i a donar suport al desenvolupament local i la conservació del territori, a partir de participar en un marc de treball i de sinergia amb altres empreses acreditades del territori.

Les empreses que han estat reconegudes amb aquesta distinció són Entrecamins, Guies de Muntanya-Ricard Fernández, el restaurant La Morera, el Refugi La Morera, el Celler Masroig i la Vinícola del Priorat. També ha rebut aquesta acreditació l’Oficina de Turisme del Priorat del Consell Comarcal.

El Parc Natural de la Serra de Montsant va obtenir el reconeixement de la Carta Europea de Turisme Sostenible el 2016 i l’any passat en va obtenir la renovació pels propers cinc anys. Des de la seva obtenció, el Parc ha estat treballant conjuntament i en cooperació amb agents i administracions turístiques de la comarca per a la implantació d’un model de gestió turística sostenible. L’any 2022 es va poder iniciar la fase 2 per la qual es distingeix a aquelles empreses turístiques que més i millor s’esforcen per fer sostenible la seva activitat i col·laborar amb els gestors de l’espai.

Ara, des del Parc es posen com a objectiu que durant els propers anys es puguin acreditar amb la CETS més empreses turístiques de la comarca del Priorat. “La carta té sentit per la gent que treballa en el sector turístic i, per tant, es voluntat nostra donar suport i trobar finançament per poder acreditar més empreses durant aquest 2023”, afirma Solà.

cets

Publicitat