Imprimeix

La CUP va celebrar el passat dissabte als Guiamets la jornada “Ruralitat, un repte per la CUP”, en la que es van abordar l'estat i els reptes de la ruralitat als Països Catalans. La jornada, s’enmarca en la campanya Un País en Marxa, en la que la formació recorrerà el país per posar sobre la taula i debatre la seva proposta política.

Des dels Guiamets, la diputada, Laia Estrada, va denunciar el gran desequilibri territorial existent a Catalunya, causant del despoblament, i “conseqüència d’un sistema capitalista que només pretén afavorir les elits econòmiques”. En el cas del Priorat i de les comarques del Camp de Tarragona, la diputada va afirmar que “l’espoli del territori es tradueix en l’espoli del riu Siurana, en trinxar les nostres muntanyes amb tot de molinets i plaques solars que formen part de macroprojectes de renovables en mans de les grans empreses energètiques i també amb les nuclears i la petroquímica que tenim a Tarragona”.

Les jornades van abordar temes com la nova ruralitat, experiències i futur, el com s’ha d’utilitzar les administracions per fer un món rural fort, o un dels temes estrella i comú a arreu del país, com garantir l’habitatge al món rural. En va parlar Sebastià Mata, portaveu del grup de món rural de la CUP i regidor a l’Ajuntament de Maldà, a l’Urgell. “El dret a l’accés a l’habitatge és un problema de país que també afecta al món rural i que, aquí, a més, es veu accentuat per la liberalització que els successius governs n’han fet i que ha suposat que el mercat de l’habitatge estigui en mans del sector privat”, va explicar Mata, que va afegir que “en els entorns rurals l’interés econòmic de l’habitatge és molt petit, això fa que no hi hagi mercat i, per tant, que l’accés a l’habitatge sigui molt difícil”.

Mata també va destacar la importància d'establir «un nou model que trenqui amb la tendència instaurada pel capitalisme als pobles i lluiti per revertir l’envelliment, l’èxode rural i la masculinització de la població rural del país».

jornadamonrural

Vist: 679