Informatiu cap de Setmana 06-08-2022

La polèmica per l’aigua del Siurana continua després que el passat divendres l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va autoritzar un nou trasnvasament que s’ha allargat durant tot el cap de setmana i que ha servit per enviar cap al Pantà de Riudecanyes 400.000m3 cúbics deixant l’embassament de Siurana al voltant del 10% de la seva capacitat. Això ha portat a la publicació de comunicats de diversos dels actors implicats en el conflicte.

Per una banda, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes alerta que, actualment, si no es transvasa més aigua de l'embassament de Siurana al de Riudecanyes s'haurà de suspendre el reg. En aquest sentit, la Comunitat detalla que “ja s'han fet diverses restriccions que arriben fins a un 60% de la dotació d'aigua per als comuners i que el 99% de l'aigua del pantà que se subministra actualment es destina al reg”.

La Comunitat de Regants demana el transvasament dels 600.000 m3 restants per arribar als 3 milions de m3 acordats per l’ACA. Des de la Comunitat de regants es queixen de que “l’incompliment de transvasar el cabal acordat tindrà gravíssimes conseqüències per a aquests regants, per les seves collites i pels seus cultius”.

ERC del Priorat diu que treballarà per acabar amb el transvassament

A la nostra banda de la Teixeta, i pocs dies després que el president del Consell Comarcal del Priorat denunciés que s'estaven plantejant denucniar l'ACA al jutjat, Esquerra Republicana del Priorat va emetre un comunicat en el que mostra la seva preocupació per l’estat de l’embassament i els problemes d’abastament dels municipis del TOPOGRAPO. Segons els republicans prioratins “la situació actual del Siurana és preocupant i lamentable” i afirmen que “no defallirem en la lluita per la reversió del transvassament del Siurana per aturar l’espoli”.

Així, ERC del Priorat demana a l’ACA “major determinació a l’hora de proposar i materialitzar solucions a curt, mitjà i llarg termini” i demana a totes les parts implicades en el conflicte “refer les vies de diàleg que van obrir-se en la Taula del Siurana”.

Doncs bé, el comunicat dels republicans ha trobat resposta en la CUP Priorat que en un fil a twitter afirmen que “Esquerra no defensa el mateix al Priorat que al Baix Camp” i critiquen que “aquesta formació governa totes les administracions que podrien treballar per solucionar el conflicte, des de la Generalitat, l’ACA o la Diputació, fins als consells comarcals del Baix Camp i el Priorat, l’ajuntament de Reus i la majoria de consistoris prioratins”.

Els cupaires titllen el comunicat de “postureig” i recorden que només la CUP defensa el riu Siurana a banda i banda de la Teixeta.

Demanen que l’Ajuntament de Reus renunciï a l’aigua del Siurana

Precisament, la CUP de Reus, va demanar aquesta setmana que l'Ajuntament de la capital del Baix Camp renunciï a l'aigua de Siurana. El regidor Edgar Fernández va dir que “Reus té recursos humans, tècnics i econòmics suficients per renunciar a l’aigua provinent del Siurana i evitar així talls de subministrament” i que "fa anys que insistim en trobar alternatives a l’actual model de distribució d’aigua, obsolet, injust i un atemptat mediambiental”. Fernández va apuntar que “no es poden regar camps de golf i omplir piscines privades a la vegada que al Priorat no surt aigua de l’aixeta o el riu és un cementiri de fauna”.

siurana

Publicitat