La Figuera ha acollit aquesta setmana la quarta edició de “Coneguem el Priorat”, una activitat que vol donar a conèixer els municipis prioratins als alumnes de tercer i quart de primària de les escoles de la comarca.
Uns 150 nens i nenes primària i una vuitantena de secundària han participat en aquesta jornada en la que, a través de diversos tallers, dirigits pels alumnes de 4t d’ESO dels instituts prioratins, els més petits han pogut conèixer els valors i el patrimoni que amaga la Figuera.
La tècnica de l’oficina del Paisatge del Priorat, Elisa Barceló, explica “els principals objectius de la iniciativa són conèixer els valors i el patrimoni dels pobles del priorat, a la vegada que es fomenta la relació entre els alumnes de les diverses escoles i el el treball entre els alumnes de primària i secundària”.
Tal i com destaca la regidora d’ensenyament de l’Ajuntament de la Figuera, Montse Castro, l’activitat ha estat un “revulsiu” per al poble, on habitualment hi viuen poc més d’un centenar de veïns. “Ja fa anys que ens van tancar l’escola i hem tingut pocs infants. Tenir tot el poble ple de nens i nenes, sentir-los riure, córrer… Tot el poble ha tingut molta il·lusió i s’hi ha volcat”, explica.
També els alumnes de 4t d’ESO que han participat en la preparació dels tallers destaquen la il·lusió amb que els veïns de la Figuera els han acollit. Aina Arbonès, que estudia a l’Institut- escola Corbatera de Cornudella, afirma que “ens va agradar molt les ganes de vida, la cara de felicitat dels veïns i veïnes de la Figuera en veure tants nens i adolescents pels carrers”.
Per descobrir la Figuera, els alumnes han fet tallers sobre flora i paisatge, de descoberta d’edificis singulars, jocs tradicionals i també un taller per conèixer la importància que el municipi va tenir durant la Batalla de l’Ebre com a observatori militar. Elisa Barceló també destaca que han tingut l’oportunitat de fer un taller a l’edifici de l’escola. “És la primera vegada que hem pogut fer un taller a l’antiga escola. A la Figuera han mantingut l’edifici i hi fant moltes activitats”, diu.
I és que en aquestes quatre primeres edicions de “Coneguem el Priorat” s’ha volgut posar el focus en els municipis que fa anys que no tenen escola. Així, es va començar per la Vilella Alta, Margalef, la Torre de Fontaubella i, ara, la Figuera. Tot i que encara no està decidit on se celebrarà l’any vinent, Barceló creu que se seguirà en aquesta direcció. “Penso que la idea és seguir per aquests pobles petits ja que aquesta activitat dóna molta vida”, afirma.
En aquest sentit, Montse Castro, incideix en el fet que és una activitat que ha de servir per transmetre els valors i arrelar als més petits al territori. “És molt important aquest km0 que ens ajudarà a transmetre aquests valors i a lligar-nos al territori per, a partir d’aquí, poder preservar-lo al màxim”, explica.
“Coneguem el Priorat” està organitzat per la Comissió del Paisatge en el marc del Pla de Gestió de la candidatura Priorat- Montsant- Siurana a Patrimoni de la Humanitat de la Unesco i en col·laboració amb els mestres del Priorat, Prioritat, el Servei Educatiu del Priorat i el Consell Comarcal del Priorat. El projecte també compta amb el suport de l’Oficina Jove del Priorat.