Aquesta setmana s’ha presentat el vídeo "Lo gust de la Terra”, que dona el tret de sortida al conjunt d'actuacions que el Consell Comarcal del Priorat impulsa en el marc del projecte PECT Pobles Vius i Actius en l’àmbit de la promoció i dinamització de producte local.
Aquest projecte busca donar resposta als reptes socioeconòmics descrits per la Comissió Europea i que afecten a les comarques del Penedès, Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre: l’envelliment i el canvi demogràfic, el creixement de les interdependències econòmiques i culturals, l’exclusió social, la desintegració de les comunitats locals i l’augment de l’escletxa digital.
El primer pas ha estat realitzar una diagnosi per inventariar el conjunt de productors, productes i establiments agroalimentaris que hi ha a la comarca, amb l’objectiu de tindre una radiografia de la situació actual del territori pel que fa a la producció i comercialització dels productes que s’hi produeixen. Un cop identificats el conjunt d’actors que treballen directa o indirectament amb el producte local, s’han iniciat reunions sectorials per conèixer l’opinió i les inquietuds dels seus membres, i per parlar sobre possibles estratègies de futur per seguir avançant en la valorització dels productes del territori.
Concretament, ja s’ha creat una línia de treball amb el sector de l’oli, que és un dels productes més consolidats a la comarca juntament amb el vi, i que de la mateixa manera que aquest, té una gran qualitat, a més de ser un dels productes amb més potencial i més camí per recórrer, sobretot pel que fa a la seva comercialització. Cal tindre en compte que l’olivera té una importància i presencia molt notable al territori, representant una part molt significativa dels cultius que conformen l’agricultura a la comarca, i un dels elements principals del paisatge del Priorat.
Amb les actuacions que s'aniran desenvolupant volem continuar avançant en la valorització dels productes produïts al Priorat, fent especial èmfasi en la manera en què es produeixen, en l'entorn que ajuden a modelar i en les persones que ho fan possible.
Feu click aquí per veure el vídeo "Lo gust de la terra"