Informatiu cap de Setmana 23-10-2021

El passat dissabte 9 d’octubre va tenir lloc als Guiamets l’entrega dels premis del I Certamen literari Neus Català organitzat per Òmnium Priorat. La primera edició del certamen ha comptat amb una bona participació: un total de 89 obres entre les modalitats de poesia i prosa. El president de l’entitat a la comarca, Agustí Masip, explicava que un dels objectius que es van marcar amb la creació d’Òmnium Priorat era la de reimpulsar un certamen literari a la comarca. “Volíem potenciar els Jocs Florals de Torroja del Priorat, un premi literari amb molta història a la nostra comarca, però davant la impossibilitat de fer-ho, vam decidir crear un premi propi”, va dir.

Així mateix, Masip va afirmar que “l’atzar va fer que el 13 d’abril de 2019, justament el dia en què es presentava la Junta gestora d’Òmnium Priorat, ens deixés la Neus Català, una d’aquestes persones que van lluitar tota la vida per un món més just. Aquest va ser el fil que ens ha portat fins aquí”.

D’aquesta manera, el guanyador en la categoria de prosa ha estat Joan Biscarri amb l’obra “Rigor mortis” mentre que el de poesia ha estat el falsetà Raimond Aguiló amb l’obra “A l’esquerra del pare”. Tots dos guanyadors van agraïr el reconeixement.

A més a més de l’entrega de premis, l’acte va ser un homenatge i record per la Neus Català, la il·lustre prioratina i lluitadora antifeixista que dona nom al premi. L’entrega se celebrava just pocs dies després del dia del seu naixement, el 6 d’octubre. La seva filla, Margarita Català, va destacar la importància de la lectura en la vida de la Neus i en la vida de totes les dones que van passar pels camps de la mort del règim nazi.

“Hem de reivindicar el paper de la cultura i de la lectura en els camps de concentració. El buit i l’atrocitat de la tortura van despertar entre els presoners una important necessitat de dedicar-se a la cultura i a l’art. A Ravensbrück s’aprenien idiomes, es recitaven poemes, textos i teatre. Totes aquestes activitats, prohibides i reprimides durament, mantenien els ànims, l’esperança i les ganes de viure. Éren una forma de resistència psicològica però també política, perquè van crear espais de llibertat”, va explicar.

L’acte també va comptar amb la presència del vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que va reivindicar la importància d’aquest certamen literari. “És un d’aquells actes que ens fan millors com a societat ja que persones com la Neus Català han fet, precisament això, que siguem millors com a país i millor persones. Parlar o recordar la Neus es recordar la vida de tantíssimes persones, d’aquí i d’arreu del món, al llarg de la història i també avui en dia, que han lluitat per un present i un futur digne, que no estigui a vinculat a la persecució, a haver-se d’amagar per ser qui ets, que no estigui vinculat a l’odi”.

Per cloure l’acte, la cantant Marina Rossell va emocionar a tot el públic amb les seves cançons, recordant, com no podia ser d’altra manera, la Serra de Pàndols, un dels escenaris de la Batalla de l’Ebre.

certamenliterarineus

Publicitat