Informatiu cap de Setmana 25-09-2021

L’Ajuntament de Falset, en col·laboració amb els serveis de Cultura i Arqueologia de la Generalitat, està treballant en el projecte de consolidació i neteja del Portal del Bou i del recinte emmurallat. El projecte s’engega després que, per primera vegada, s’hagi dut a terme un estudi arqueològic del recinte emmurallat, que, entre d’altres detalls, confirma que el Portal del Bou va ser el primer a construir-se, en una data anterior al 1414.

El regidor d’urbanisme del consistori falsetà, Josep Rull, explicava en declaracions a Ràdio Falset que l’objectiu és conèixer una mica més la història de Falset. “Volem aprofundir en el coneixement de la història de Falset i de forma conjunta amb el Departament de Cultura vam impulsar l’estudi arqueològic i un projecte de consolidació i restauració del Portal del Bou i la muralla”, afirmava.

I és que, de fet, l’estudi constata, en primer lloc, que cal situar l’origen de la muralla medieval de la vila en el segle XIV, arran de l’arribada a Falset de l’Infant Pere, com a senyor del Comtat de Prades. “L’Infant Pere va ser l’artífex del desenvolupament urbà de Falset ja que va convertir la vila en el centre del comerç i la distribució dels recursos miners de la zona”, explicava Rull.

En aquest sentit, l’estudi apunta que els cinc grans portals d’entrada de les muralles de Falset probablement no foren construïts simultàniament, sinó a mesura que les necessitats de la població els feia més indispensables. Així doncs, la muralla de la població antiga baixava del castell per la part de migjorn fins al portal de Sant Blai, d’allí baixava pocs metres i passava per la part alta del barranc de la Font Vella, fins a la conjuntura del carrer de Baix, on hi havia el portal de la Font Vella. D’allí pel carrer dels Corredors o Carretera, fins a trobar el portal del Berruga, a l’encreuament de la carretera de Reus. D’allí anava a trobar el portal dels Ferrers, a l’extrem del carrer de Dalt. D’aquest punt pujava pel carrer on dona la façana nord de l’Hospital modern i pel darrere l’església, Vall de les Moreres i portal del Bou, fins a unir-se amb el castell per la seva part nord.

Pel que fa a les restes que es conserven de la muralla, n’hi ha de diverses èpoques: de final del segle XIV al voltant del Portal del Bou; dels segles XVII i XVIII en l’entorn de l’Hospital Vell; i fins i tot del segle XIX al voltant de l’església. “Gràcies a aquests estudis hem pogut datar de forma bastant exacta quan es va construïr o reconstruïr la muralla”, destacava Rull.

Ara, l’Ajuntament vol difondre tot aquest patrimoni històric de Falset al mateix temps que també ha realitzat els estudis arqueològics del Forn de Dalt i del Portal dels Ferrers, aquest últim vinculat a un projecte de reconstrucció de la torre de l’antic portal.

Façana Portal

Publicitat