Informatiu cap de Setmana 25-09-2021

rdpmost
El Most Festival Internacional de Cinema del Vi, torna al Priorat. L’únic festival de cinema del vi de l’Estat espanyol i un dels més importants d’Europa desembarca al Priorat en la seva desena edició, la cinquena a la comarca, després d’onze dies de cinema i vi al Penedès. El Festival se celebrarà de nou després que el 2020 la pandèmia de la COVID-19 obligués a postposar-lo.

Aquest dimecres el festival s’ha presentat a l’Estació Enològica de Reus, seu de l’INCAVI, i hi han participat ordi Ribas, responsable d’activitats del Most, Rosa Poy, regidora de cultura i educació de l’Ajuntament de Falset, Joan Asens, en representació de la DO Montsant i Xoan Elorduy, Cap de Servei de Viticultura i Enologia d’INCAVI.

En l’acte, Jordi Ribas ha destacat que “ens fa molta il·lusió que el Most torni al Priorat ja que creiem que la gent que fa, viu i estima el vi, com és el cas de moltes persones del Priorat, viu el festival i les pel·lícules que s’hi projecten d’una manera més intensa”. Ribas també ha agraït als ajuntaments dels municipis que enguany seran seu del most i a la DO Montsant el seu compromís amb el festival i ha afirmat que “voldriem que arrelés definitivament al Priorat”.

Joan Asens, per la seva banda, ha explicat que el Most “és una oportunitat fantàstica i enriquidora per als amants del vi, del cinema i de la cultura”. També s’expressava en aquest sentit Rosa Poy, que ha afirmat que “combinar el producte principal que s’elabora a la nostra comarca amb un festival internacional de cinema és una fórmula fabulosa”.

Del 16 al 20 de juny, el vi i el cinema seran protagonistes

Així doncs, del 16 al 20 de juny, el Most aterrarà al Priorat en la que serà la cinquena edició que el festival programa vuit sessions en cinc municipis del Priorat. En concret, el Most arribarà enguany a Falset, Cornudella, Bellmunt, Els Guiamets i La Vilella Alta. Un any més, queda demostrada la consolidació del Festival a la comarca, on entitats, ajuntaments i amants del cinema i la cultura del vi segueixen apostant per la cultura malgrat les circumstàncies.

Les activitats al Priorat començaran el dimecres 16 de juny a la placeta de Cal Magriñà, just darrere de la Biblioteca. Serà una edició del Most a la fresca en la que s’hi podran veure quatre històries de ficció on el vi n’és el protagonista. S’hi projectarà el bloc Històries del vi 2, amb els curtmetratges La proyección, de Samira Karki (Argentina, 2019); Tierra de cenizas, d’Ángel Enríquez (Espanya, 2020); Eucaristía, de María Cuenca (Espanya, 2019); i Dolium Péplum, de Theo Nodet (França, 2020). L’acte comptarà amb la presentació de Roser Vernet, membre del jurat Collita 2021.

Per al dijous dia 17, El Celler de l’Aspic ens proposa una sessió de cinema amb sopar i un tast de vins de l’Argentina. Els curtmetratges Las voces del vino. Capítulo 2, d’Alejandro Biondo (Argentina, 2020); Vinos y Sabores Ecológicos: salud, sabor, de Gabriel Arribas (Espanya, 2019); i Sinfonía de cristal, de Felipe Bozzani (Argentina, 2020), ens faran viatjar més enllà de l’Atlàntic i ens faran reflexionar sobre l’ecologia a la vinya, per convidar-nos a continuar descobrint nous horitzons vínics.

Serà el divendres 18 de juny quan el Most ens traslladarà als Guiamets. A la sala del Cafè de l’Ateneu s’hi podrà veure L’Âge d’or de Jean-Baptiste Alazard (França, 2019), un diari filmat d’una parella jove que viu connectada amb la natura i desconnectada dels cants de sirena del capitalisme. Document que es torna testimoni i demostració que d’altres formes de viure són possibles. La pel·lícula serà presentada per Núria Bou, professora d’Història del cinema a la Universitat Pompeu Fabra.

El Teatre la Renaixença de Cornudella de Montsant serà l’escenari perfecte per a la projecció, el dissabte 19, de From the vine del canadenc Sean Cisterna, una cinta en què el realisme màgic i el neorrealisme italià es donen de la mà en aquesta comèdia protagonitzada per Joe Pantoliano (Los Soprano, Matrix, Memento) on els escenaris de la vinya italiana funcionen per reconnectar amb l’essència de la felicitat.

El mateix dissabte al vespre, tindrà lloc al Teatre l’Artesana de Falset la gala del Most al Priorat 2021. Enguany la gala projectarà Vignes dans le rouge de Christophe Fauchére (França, 2020), un documental que reflexiona sobre els futurs de la vinya a partir de l’embat d’un míldiu devastador i dels episodis d’incendis patits al sud de França els darrers anys com a conseqüència del canvi climàtic. La sessió comptarà amb la presència de Lluís Giralt, tècnic responsable de la secció de viticultura de l’INCAVI que exposarà els darrers avenços a la vinya en la lluita contra el canvi climàtic.

El pas del Most Festival 2021 per la comarca acabarà el diumenge 20 de juny a la Vilella Alta i a Bellmunt del Priorat, amb dues sessions que comencen a les onze del matí. Per primer cop els curtmetratges del Brot aterren al Priorat i ho faran a la Vilella Alta a la sessió Brots catalans. La Sala de la Societat serà la seu d’una selecció dels millors treballs catalans del Most 2021: Cendra, de Tariq Porter (Catalunya, 2018); Els que callen, d’Albert Folk (Catalunya, 2020); Ni oblit ni perdó, de Jordi Boquet (Catalunya, 2020); i Ca nostra, de Laia Foguet (Menorca, 2020). També a les onze, però al Teatre de l’Euterpe de Bellmunt, es projecta Champagne a rendez vous avec la lune d’Elie Séonnet (França 2020), un documental on l’elaborador de la Xampanya, Bertrand Gautherot, explica com la biodinàmica l’ajuda a revelar l’ànima de la seva terra, sota l’atenta mirada de la seva filla, acabada d’arribar a la zona i per a qui els postulats de Rudolf Steiner són encara molt abstractes. En finalitzar aquesta sessió, a la plaça del Sindicat de Bellmunt l’Associació de Cellers de la Conca del Riu Siurana oferirà una degustació dels seus vins.

L'acte de cloenda tindrà lloc a les 19h al Teatre l'Artesana amb un concert visual, protagonitzat pel free-jazz experimental compost per Ricard Parera, Marcel·lí Bayer i Carles Martorell, i amb les imatges de Jordi Cabestany.

Publicitat