Informatiu cap de Setmana 19-06-2021

Unes 400 persones es van concentrar aquest diumenge a Falset en suport a l’acord comarcal sobre la implantació d’energies renovables i per mostrar el seu rebuig als macroprojectes de centrals solars i eòliques previstos a la comarca.

L’acte, organitzat per diverses entitats de la societat civil, empreses i ajuntaments i Consell Comarcal i que portava per lema "Renovables sí, però no així", va comptar amb diversos parlaments. La primera en agafar el micròfon va ser la viticultora Sara Pérez, que va llegir l’acord comarcal que ha estat aprovat pel Consell Comarcal del Priorat i els 23 ajuntaments de la comarca i que també ha tingut  milers d’adhesions d’entitats i particulars. Pérez va explicar que la comarca del Priorat “ha apostat per un model basat en la producció agrícola de petita escala, el policultiu de qualitat i en una oferta turistica sostenible”.

En aquest sentit va destacar que a la comarca “sabem que és primordial vetllar pel manteniment de la biodiversitat dels paisatges agroforestals en mosaic com el del Priorat, que afavoreixen la resiliència dels territoris en front de les industrialitzacions i uniformitzacions que els fan més vulnerables i empobrits”.

Pérez també va reivindicar que “cal implementar un nou model energètic descentralitzat que produeixi l’energia prop dels llocs de consum i que cal generar estratègies de xarxes locals efectives en les que la ciutadania tingui un paper central com a productora i com a gestora i no només com a consumidora d’electricitat”.

També el president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia, va afirmar que en la qüestió energètica “tota la comarca va a una” i va recordar que aquesta unitat va ser essencial per aturar l’allau de projectes eòlics l’any 2001.

Gràcia va explicar que els ajuntaments estan treballant, en la mesura del possible, per un model energètic sostenible i respectuós amb el territori. Així va dir que s’estan duent accions com ara modificacions dels plans urbanístics que obliguin a “limitar l’extensió dels parcs, a sorterrar les línies o que no es puguin imoplantar en zones conreades”, per exemple.

El president del Consell Comarcal del Priorat també es va mostrar molt crític amb el govern de la Generalitat i va advertir que “si volem ser independents hem d’escoltar la veu del territori, protegir els seus espais i valorar el compromís dels catalans amb el seu país. Un govern que no defensi el que vol la gent que viu arreu del país, no és un govern per a nosaltres”.

Pagesos sense terra per treballar

En l’acte també hi van intervenir diversos pagesos i persones afectades pels diversos projectes eòlics i fotovoltaics que actualment estan sobre la taula de la Ponència d’energies renovables de la Generalitat. Antoni Bonfill, de Capçanes, va explicar que al seu terme municipal hi ha projectades dues centrals fotovoltaiques que ocupen 70 hectàrees molt properes al nucli urbà i que afecten a tretze pagesos, “vuit dels quals es quedaran sense terra per treballar”. Bonfill va criticar que “la conselleria de Territori i Sostenibilitat ha de conservar el territori i no trinxar-lo”.

Gerard Cabré, veí de Pradell de la Teixeta, va explicar el cas del seu poble i l’experiència d’haver conviscut amb un parc eòlic des de fa més de 25 anys. “L’any 2007, l’Ajuntament de Pradell només cobrava 1.500€ del parc eòlic, el qual ens ha portat dos incendis produïts per les torres elèctriques i abocaments d’olis incontrolats, entre d’altres agressions al territori”.

Cabré també va explicar que l’actual projecte de repotenciació del parc eòlic de Trucafort preveu la construcció de set macromolins de més de 200 metres d’alçada i d’una pista d’accés d’entre 6 i 10 metres d’amplada “que parteix el terme de Pradell en dos”.

Joana i Josep Maria Beltran van parlar de les afectacions que pateixen a les seves finques a causa del macroprojecte fotovoltaic Tarraco 1, ubicat entre els termes municipals dels Masroig i Bellmunt. Josep Maria Beltran, que és copropietari del celler Orto Vins, va explicar que “el projecte ens afectarà econòmicament i emocionalment per tots els records que ens porta aquest paratge. El Palell és el nom d’un paratge amb una rica biodiversitat i un important patrimoni etnològic que explica qui som i d’on venim”.

La seva neboda, Joana Beltran, va explicar que amb el seu pare van plantar fa uns anys unes vinyes de les quals en fa un vi que s’anomena “Cuculut” (nom al que s’anomena un tipus de formiga en alguns pobles prioratins) i va afirmar que “no és just que ens vulguin prendre aquestes terres que hem cuidat amb tant d’esforç. No és just que ens robin la il·lusió de treballar aquestes terres que són nostres i que ens estimem tant”.

Foto: Júlia Viejobueno

renovablesjuliaviejobueno

Publicitat