Informatiu cap de Setmana 08-05-2021

Un estudi encarregat pel Parc Natural de Montsant posa de relleu la pressió que suporta la zona de Margalef, atreta per persones aficionades a l’escalada, durant la major part de l’any. Les xifres demostren que aquesta afluència supera la capacitat que presenta el parc, en quant a infraestructures i equipaments turístics, la qual cosa genera un desequilibri que pot repercutir en l’harmonia d’aquest espai natural.

En total, l’estudi detecta gairebé 10.000 visites d’escaladors i escaladores més de les que el parc pot assumir en aquesta zona.  El director del Parc Natural de Montsant, David Iturria, destacava que “és sabut per tothom que Margalef és un punt d’escalada amb reconeixement internacional i això fa que hi arribin molts visitants d’arreu del món”. “En determinats moments de l’any, sobretot, a la primavera i la tardor, hi ha una afluència de visitants en alguns sectors d’escalada de Maragalef que supera la seva capacitat de càrrega”, afirmava.

L’anàlisi, elaborada per l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, dona continuïtat a l’estudi de freqüentació que va elaborar el parc natural l’any 2019 que indicava que la meitat de les visites a aquest espai natural es concentraven a la zona de Margalef per a l’escalada.

L’estudi ha permès detectar bàsicament l’existència de dues problemàtiques: la superació puntual de la capacitat de càrrega en determinats mesos de l’any, i la falta de funcionalitat de les àrees d’acollida, amb efectes colaterals en la gestió de residus, aparcament de vehicles a les vores de la carretera d’accés, etc.

Per tal de compaginar aquesta pràctica esportiva amb la preservació i conservació d’aquest espai natural, l’estudi incorpora un seguit de recomanacions que el parc natural estudiarà, de cara a aplicar mesures correctores. Entre les diverses mesures per reordenar la pràctica de l’escalada a Margalef, el document proposa canalitzar la pràctica a altres zones, i el control d’aforament i dimensionament d’àrees d’aparcament diürn, nocturn i àrees d’acollida.

En aquest mateix sentit, actualment també s’està realitzant un estudi sobre freqüentació i capacitat de càrrega a Siurana. “Aquest estudi és una necessitat perquè Siurana també està massificat en alguns moments de l’any”, explicava el director del Parc Natural. Iturria, a més, afegia que aprofitant que el Priorat ostenta la Carta Europea del Turisme Sostenible i que té en funcionament la Comissió del paisatge i la sostenibilitat, “caldrà que tots els agents implicats, com ara ajuntaments, consell comarcal, el parc, els grups d’escaladors o gestors de zones d’acampada, entre d’altres, consensuin les mesures adients per fer front a aquesta problemàtica.

02290db8 38ac 49d8 973e d20ee7a430d6.jpg

Publicitat