Imprimeix

El ple del Consell Comarcal i el Consell d’alcaldes del Priorat mostren la seva oposició a la instal·lació d’extenses centrals solars i eòliques a la comarca. Ho faran evident aquest vespre en una sessió extraordinària en la que aprovaran una moció per a la Implantació d’energies renovables al Priorat.

I és que diversos ajuntaments de la comarca han rebut aquesta setmana els projectes per a la instal·lació de macrocentrals fotovoltaiques en el seu terme municipal. En total s’han presentat cinc projectes, un que s’instal·laria entre el Masroig i Bellmunt del Priorat, dos a Falset i dos a Capçanes, amb una extensió d’unes 38 hectàrees cadascun aproximadament. Això suposaria que, només a la zona del Baix Priorat, 230 hectàrees, la majoria de conreu, es convertirien en centrals d’energia solar.

Des de Prioritat, que en els darrers dies també ha reivindicat la necessitat d’uun acord comarcal, la seva presidenta, Pilar Just, ho considera “una barrarbassada” i destaca que “han decidit col·locar-los aquí sense pensar que són zones ho hi viu gent, on hi ha cellers i on hi ha pagesos que hi tenen terres conreades”.

Per la seva banda, l’alcalde de Capçanes, Lluís del Arca, explica que “ens vam quedar de pedra” en rebre el projecte. “Volen instal·lar dos parcs de 38 hectàrees. Tenint en compte que el nucli urbà de Capçanes en té 22, el que veurem des de casa serà un mar de vidre”, afirma.

De fet, del Arca afegeix que hi ha un fort enuig entre la població, en especial dels pagesos, a qui, segons explica, no se’ls ha informat de la instal·lació dels projectes en les seves terres. “Els propietaris de les terres on teòricament va instal·lat el parc fotovoltaic no en sabien res i alguns perdrien bona part dels seus conreus”, afirma.

Des de l’Ajuntament de Falset, el seu alcalde, Carlos Brull, també mostra la seva oposició als projectes ja que “no són adequats per al territori”. “No són respectuosos amb el paisatge ni amb els espais agraris del Priorat”, diu, i afegeix que “Falset i la comarca del Priorat ens plantarem i farem tot el possible perquè aquests projectes no tirin endavant”.

Els ajuntaments afectats ja treballen en les al·legacions i porcediments a seguir per mostrar la seva oposició als projectes i mirar de que la Ponència Ambiental encarrega de decidir la viabilitat dels projectes els tombi. De fet, l’Ajuntament de Falset està considerant aplicar una suspensió de llicències per fer una modificació del POUM que “reguli les agressions a l’espai agrari i natural del municipi i també la possible implantació de futures enenrgies renovables”, explica Brull.

Unitat de la comarca

Davant aquesta situació, el ple del Consell Comarcal i el Consell d’Alcaldes del Priorat aprovaran aquest vespre un acord en el que defensen que “el Priorat ha apostat des de fa més de 30 anys per un model de desenvolupament territorial basat en la producció agrícola de qualitat i en una oferta turística sostenible”.

Segons el president de l’ens comarcal, Xavier Gràcia, “la comarca del Priorat és un clar exemple d’esforç i superació que ha aconseguit tirar endavant i deixar de ser la comarca més deprimida de Catalunya”. En el mateix sentit, la presidenta de Prioritat, afegeix que “després de tants anys d’esforços no pot ser que des d’un despatx vulguin trencar tot el model territorial que s’ha decidit des de la comarca”. Pilar Just explica que els promotors d’aquests projectes i les administracions encarregades d’autoritzar-los “no pensen amb la implantació de la gent al territori, amb el despoblament, amb el que suposarà tot això” i denuncia que “són projectes merament especulatius de grans empreses que només busquen diners”.

És per això que l’acord comarcal del Priorat insta el departament de Presidència de la Generalitat a la derogació de Decret Llei 16/2019, “i que s’aprovi una moratòria de llicències per a la implantació de centrals d’energies renovables i les seves línies d’evacuació al territori fins a la concreció d'un Pla comarcal de transició energètica consensuada amb els agents socioeconòmics de la comarca”.

“Qualsevol política que afecta a un territori ha d’estar consensuada amb el territori.”, explica Just. Així, l’acord també argumenta que “la transició energètica és bàsica per tal d'afrontar la crisi climàtica que vivim, però aquesta transició, per a ser sostenible ha de fer-se d'acord amb la preservació d'aquest valor preuat com és el paisatge, i per tant cal desenvolupar-la a partir d'estratègies locals, en base a la generació d'economies adaptades a l'escala del Priorat i que aprofiti els diferents recursos naturals a l'abast, el sol, el vent, la biomassa i d’altres”.

Per altra banda, l’acord comarcal també insta el departament de Cultura “a promoure un canvi legislatiu en la LLEI 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català reconeixent el valor patrimonial dels paisatges culturals i articulant mecanismes de gestió consensuats amb els territoris per tal de dur-ho a la pràctica”.

Finalment, alcaldes i consellers comarcals insten el departament d’Agricultura “a impulsar un pla territorial sectorial agrari específic per al Priorat, reconeixent-lo com un espai d'alt valor agrari i tenint en compte les seves singularitats, segons preveu la Llei 3/2019, dels espais agraris”.

parcsolars

Vist: 394