Informatiu cap de Setmana 08-05-2021

El Fòrum i la Taula de Turisme Sostenible del Priorat han ratificat aquesta setmana la nova estratègia i pla d’accions de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) per al 2021-2025. I és que aquest 2021 el Parc Natural de Montsant, ja acreditat amb la Carta Europea de Turisme Sostenible, des de 2016, ha de presentar a la Federació Europarc la documentació corresponent per a renovar aquesta acreditació, que inclou la totalitat del territori de la comarca del Priorat. Així, és necessari formular una nova estratègia i pla d’accions, i que aquest hagi estat fruit i amb la participació de tots els agents públics i privats de la comarca que es vinculen a la planificació i desenvolupament turístic del Priorat.

La tècnica del Parc Natural de Montsant, Montserrat Solà, destacava en declaracions a Ràdio Falset que la nova estratègia es basa en posar solució a les mancances que s’han detectat durant els darrers anys. “Partim de tots aquells aspectes que no hem pogut abordar en el primer període, sobretot pel que fa a la gestió dels visitants”, afirmava. Així mateix, afegia que “ara sabem quin és el prefil de les persones que ens visiten però ens falten coneixements sobre les capacitats de càrrega del territori o com ordenem aquests turistes en temes d’aparcament, per exemple”. Solà també explicava que una altra de les línies de treball serà fer arribar la Carta a nivell municipal, “ja que també hem detectat que hi ha molta gent de la comarca que encara no sap que és la CETS”.

En aquest sentit, el nou pla d’acció per a la renovació de la Carta Europea de Turisme Sostenible presenta un total de 70 accions per situar la comarca del Priorat com un referent en sostenibilitat, amb una inversió prevista de 7,4 milions d’euros. Les accions s’han definit en més de 50 reunions amb la participació de 214 agents del territori del Priorat, malgrat desenvolupar-se en un any marcat per la pandèmia del coronavirus. Les accions són presentades per 19 entitats diferents, on destaquen les presentades pel Parc Natural de Montsant, 17, pels ajuntaments, 9, i pel Consell Comarcal del Priorat, 8.

En els darrers anys la CETS ha estat treballant en aspectes com l’elaboració de l’estudi de freqüentació del Parc Natural de Montsant i l’inici de l’estudi de l’entorn de Siurana. En aquest primer període també s’ha creat i acreditat una xarxa de 44 Punts d’Informació dels espais naturals del Priorat, tant del Parc Natural de Montsant com de l’EIN de Serra de Llaberia. Solà també posava èmfasi en què aquests últims quatre anys han servit per començar a crear els diversos òrgans de gestió del turisme al Priorat. “La creació de la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat és de vital importància perquè a la vegada també es crea l’Oficina del Paisatge, que és qui ha de coordinar totes aquestes iniciatives”.

Finalment, Solà recalcava que la Carta ha servit per abordar problemàtiques i prendre mesures per poder tenir una estratègia turística basada en la sostenibilitat. “Sense la Carta no s’haguéssin pogut abordar problemàtiques com per exemple la de les marxes cicloturístiques, les quals omplien la comarca amb més de 3.000 ciclistes en un dia i col·lapsaven les carreteres”, afirmava. Segons la tècnica del Parc Natural de Montsant, “la carta és una eina que ens serveix per tenir en compte totes aquestes qüestions des d’un punt de vista sostenible”.

serrademontsant

Publicitat