Informatiu cap de Setmana 08-05-2021

Dos activistes de la Plataforma pel Riu Siurana i del Grup d’estudi i protecció dels ecosistemes catalans (GEPEC) han hagut de declarar aquest dimecres com a investigats per dos actes de protesta del 2017 i del 2018 en què denunciaven “l’espoli” del riu Siurana. Els encausats han rebut el suport d’unes 200 persones, entre les quals hi havia membres de Prioritat, la Plataforma en defensa de l’Ebre, Ecologistes en Acció i altres entitats i també diversos alcaldes de la comarca del Priorat.

Anaïs Estrems i Andreu Escolà han hagut de comparèixer als jutjats de Falset arran de la denúncia de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes pels delictes d’usurpació d’aigües, danys i coacció. En concret la denúncia ve arran dels actes en què, per una estona, es va tapar amb fustes el canal que desvia l’aigua cap a l’embassament de Riudecanyes i es va retornar l’aigua riu avall amb palanganes.

A les portes del jutjat, els ecologistes han reclamat que l’aigua torni a circular pel curs del riu Siurana. “L’aigua és del riu i és un bé i un dret públic”, ha afirmat Escolà, que ha afegit que “nosaltres el que volem és que pel riu hi circuli l’aigua que toca, una aigua que alimenta tota una comarca i que és la base per a la biodiversitat i la riquesa”. Anaïs Estrems, per la seva banda, ha destacat que a més a més “estem parlant d’un transvassament entre conques hidrogràfiques i l’aigua arriba al mar per on no toca, per tant, això no és només un greuge per al Priorat, sinó també per les Terres de l’Ebre i per al Delta, especialment”.

Tant la Plataforma pel riu Siurana com el GEPEC han destacat que la denúncia no els “atemoreix” i que “ens ha donat una forta empenta per seguir endavant, amb més determinació que mai”.

En l’acte d’avui també hi han inetrvingut per expressar el seu suport als encausats el president del Consell Comarcal del Priorat i alcalde de Gratallops, Xavier Gràcia, i l’alcalde de Falset, Carlos Brull. Tots dos han lamentat que s’hagi arribat a la judicialització de la protesta per la defensa del riu Siurana i han reclamat la necessitat de reprendre la Taula del Siurana, aturada des de fa un any”.

Gràcia ha recordat el compromís de tots els municipis del Priorat amb la causa del riu Siurana i ha afirmat que “és molt injust que més del 90% de l’aigua de l’embassament de Siurana, que és el principal recurs hídric de la comarca, es desviï cap a Riudecanyes”

Des de Prioritat, la seva presidenta, Pilar Just, ha titllat de “ridícules” les acusacions als ecologistes i ha afirmat que “avui estem reivindicant un model territorial basat en què cada territori ha de poder disposar dels seus propis recursos per desenvolupar-se, per poder crear models econòmics de densenvolupament i per poder decidir què vol ser en un futur i l’aigua és una peça fonamental d’aquest engranatge de model territorial”.

siuranajudici1

 

Publicitat