Informatiu cap de Setmana 08-05-2021

El Parc Natural de Montsant ha editat una nova publicació que posa de relleu el seu patrimoni històric i cultural, lligat a esdeveniments excepcionals de conflictes viscuts en èpoques passades. Senyals de guerra a Montsant reflexiona sobre les empremtes que han deixat en el paisatge d’aquest espai natural protegit, fets històrics ocorreguts durant el pas del Front de la Guerra Civil (desembre 1938 - gener 1939).

Coves que van esdevenir refugi, espais escenari de conflictes, indrets de llegenda, o llocs on recordar moments que han marcat la vida de les generacions més recents. El llibre vol servir per apropar-se al paisatge des del coneixement dels fets viscuts, per interpretar la història i copsar les experiències de les persones que els van protagonitzar. En aquest sentit, més enllà dels fets en sí, el llibre s’endinsa en les vivències d’aquestes persones que van ser testimonis del moment. Recupera la memòria d’un episodi poc conegut: la resistència d’un afeblit exèrcit republicà davant l’ocupació del territori per part de les tropes franquistes. Recorda que Montsant fou rereguarda de la Batalla de l’Ebre i escenari d’enfrontaments sagnants entre desembre de 1938 i gener de 1939, en els darrers mesos de la Guerra Civil espanyola.

Reivindica testimonis d’aquest moment, com el punt de comandament de l’exèrcit republicà a la Figuera, fortificat el maig de 1938, una trinxera folrada de formigó que estava coberta amb bigues de ferro i brancatge que l’amagava dels ulls enemics. També l’hospital de campanya ubicat en una gran balma –coneguda ara com la cova de santa Llúcia–, a la Bisbal de Falset, gestionat per metges i infermeres angleses de les brigades internacionals.

D’altra banda, el Parc Natural de Montsant ha iniciat una línia de treball en col·laboració amb el Memorial Democràtic, per fer faler diversos “Espais de Memòria”. En aquest sentit, durant el 2021 senyalitzarà els dos primers, que també surten recollits a la nova publicació.

Es tracta de la cova de Santa Llúcia, que va funcionar d’hospital dels brigadistes internacionals, i l’Observatori de l’Exèrcit de l’Ebre, a l’ermita de Sant Pau de la Figuera, un punt de comandament clau els darrer dies de la Batalla de l’Ebre. L’objectiu és dignificar els espais i millorar-ne la senyalització.

N03 Portada senyals de guerra 450px.jpg 1545979508

Publicitat