Informatiu cap de Setmana 15-05-2021

Un equip de recerca del Museu d’Arqueologia de Catalunya, la UAB i el CSIC ha identificat una plaqueta amb gravats de diverses espècies animals de finals del Paleolític Superior al jaciment de Coves del Fem a Ulldemolins. La peça s’ha presentat aquest dilluns en una roda de premsa al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

La placa, que té una antiguitat d’entre 15.000 i 11.700 anys, és una troballa "excepcional" segons els investigadors, ja que suposa una nova aportació al coneixement de l’art paleolític a Catalunya. A més, consolida la importància del massís de Montsant en relació amb les expressions artístiques paleolítiques del nord-est peninsular i obre una nova perspectiva a la recerca en el jaciment, ja que amplia de manera molt considerable la seva cronologia fins al final del Paleolític Superior. 


L’alcalde d’Ulldemolins, Sergi Méndez, explicava en declaracions a Ràdio Falset que “la descoberta vincula les Coves del Fem amb l’art rupestre d’altres jaciments de la zona del corredor de Montsant com el que hi ha a Margalef, i alhora també és important perquè ha desmuntat la cronologia que se’n tenia”.

Segons Méndez, “la seva ubicació en un lloc de molt amagat i recòndid ha conservat molt bé els diferents estrats que permeten datar perfectament el pas del temps”. La descoberta es va fer durant la restauració dels desperfectes causats al jaciment pels temporals Dana i Glòria que van afectar fortament la zona de les muntanyes de Prades.

De fet, a Catalunya, els objectes d’art paleolític estan molt poc representats i només comptats jaciments, que es concentren a la zona del Priorat i la Conca de Barberà, han ofert peces d’aquest tipus. Entre d’altres, destaquen les troballes de Sant Gregori, a Falset, a l’abric del Molí del Salt, a Vimbodí i Poblet, i al jaciment de l’Hort de la Boquera de Margalef.

Ara, la plaqueta serà exhibida al Museu d’Arqueologia de Catalunya dins de l’exposició “Art Primer. Artistes de la prehistòria”, que finalitzarà el gener de 2021.

Foto: Arxiu del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Guillem Fernández-Huerta. 

MAC PlaquetaPaleoliticCovesdelFem 2

Publicitat