Informatiu cap de Setmana 15-05-2021

El Parc Natural de Montsant treballa per recuperar la transhumància dins del seu àmbit, amb l’objectiu d’aprofitar la pastura com a eina eficaç de gestió forestal i de prevenció contra incendis. Actualment, el parc només acull un pastor de proximitat a la zona d’Ulldemolins, després que aquesta activitat tradicional s’hagi anat abandonant amb el temps. Ara, el parc li vol donar un nou impuls, i aquest estiu ha obert una línia de col·laboració amb el primer pastor que creua la Serra del Montsant en transhumància des de mitjans del segle XX.

Amb més d’un centenar de cabres lleteres, aquest pastor d’Alforja es va mostrar interessat en passar l’estiu amb el ramat pasturant dins l’àmbit del parc. Així, el parc natural va fer d’intermediari per trobar-li un lloc, i li ha prestat suport logístic i assessorament en tot el procés. Un cop passat l’estiu, el pastor amb el seu ramat ha iniciat la tornada a Alforja, utilitzant antics camins ramaders que creuen la Serra, i aprofitant equipaments i estructures existents per al seu aixopluc.

La voluntat del parc natural és redescobrir aquesta xarxa de camins i recuperar-la perquè altres persones professionals del pasturatge s’engresquin en el futur i estendre aquesta activitat. En aquest primer recorregut, personal del parc natural ha acompanyat el pastor fins al Corral de la Massipa, al terme de Cabacés, pel camí de la Vila que ascendeix des de Margalef a la Serra Major, i el Grau del Caixer, tot resseguint les antigues rutes.

Ara, creuarà la Serra aprofitant el Camí dels Cartoixans fins a la Morera de Montsant, i finalment continuarà, ja fora dels límits del parc, fins a Poboleda, per anar a buscar l’ascens al Coll d’Alforja per la vall d’Arbolí. Durant aquests dies, el Parc Natural de Montsant li ha proporcionat suport logístic, cedint espais propis per a la pernoctació i també parlant amb altres propietaris privats.

62e7ed58 7189 46f1 afe1 fefb2fa8e6b4.jpg

Publicitat