Benvinguts al butlletí intersetmanal de Ràdio Falset,

Setmana intensa de presentacions per a la Fira del Vi de Falset. Aquest dimecres, la 23a mostra de vins de les do Montsant i DOQ Priorat es presenta a Girona,ciutat convidada d’aquesta edició del certamen, mentre que divendres ho farà a Reus en el marc de les activitats de la Ciutat de la música 2018, que aquest any és la capital del Baix Camp.

 

 

L’acte de presentació a la ciutat de Girona tindrà lloc avui dimecres al Centre Cultural de la Mercè a les 20 del vespre, i comptarà amb la presència dels alcaldes de Girona, Marta Madrenas, i de Falset, Jaume Domènech. La presentació pretén ensenyar als gironins que és el Priorat, a nivell enològic però també cultural. És per això que, a banda dels parlaments, s’ha previst una actuació musical del Quintet Montsant, una degustació de vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant i una tapa que té com a base l’oli extra verge de la DOP Siurana.

Girona és la ciutat convidada d’aquesta edició, amb la qual cosa participarà en la fira amb un estand, alhora que s’organitzen alguns actes tant a Girona com a Falset. A la capital de la comarca del Priorat, Girona hi presentarà els dies de la Fira la seva oferta gastronòmica i turística sota el lema “Girona emociona”.

Pel que fa a l’acte de presentació a Reus tindrà lloc aquest divendres als jardins de la Casa Rull a 20:30h. En aquest cas comptarà amb l’actuació del pianista falsetà Lluís Capdevila i amb la degustació de vins de Priorat i Montsant i de la tapa de la DOP Siurana. En aquesta ocasió, la col·laboració s’emmarca en la celebració de “Reus 2018, ciutat de la música”, que també ha previst una actuació musical en el marc de la Fira del vi el dissabte 5 de maig al vespre.

Fi noti

Els cellers de la DOQ Priorat van participar en el Tast de Finques i Viles 2018 va tenir lloc al local social d’Scala Dei, a finals de la setmana passada. A la degustació es va fer la qualificació dels vins negres de la collita 2016, que opten a ser catalogats com a vins de finca o vila. A més, durant el Tast de Finques i Viles 2018, també es van tastar els vins blancs de la collita 2017, que opten a obtenir la qualificació de vi de finca o vi de vila, i les vint-i-quatre vinificacions de garnatxa i carinyena corresponents a les dotze viles de la DOQ.

El Tast de Finques i Viles és una activitat que permet als enòlegs i també als celleristes aprofundir en el coneixement dels vins que actualment s’elaboren en el poc més del centenar de cellers de la DOQ Priorat.

Fi noti

Gràcies a l’Arxiu Comarcal del Priorat, Falset ha recuperat recentment fins a 62 documents dels segles XIV al XIX, dels quals una cinquantena són pergamins, als quals s’havia perdut la pista des de la guerra civil. Es tracta d’uns fons municipal de gran valor, tenint en compte que és molt poca la documentació que es conserva del municipi anterior al segle XIX.

La recuperació i retorn d’aquesta documentació ha estat possible gràcies a la donació que n’ha fet Miquel Estrem Homs, nét del poeta falsetà Salvador Estrem i Fa, que és qui tenia a les seves mans la documentació en el moment que va ser assassinat al principi de la guerra, l’estiu de 1936. Al llarg dels anys trenta del segle XX, Salvador Estrem i Fa (poeta, escriptor i principal referent cultural del Priorat del primer terç del segle XX) es va obsessionar amb la fundació d’un Museu del Priorat, que conservés les troballes arqueològiques que es produïen a la comarca, a més d’altres elements com documentació, objectes, etc.

Amb aquest objectiu, Salvador Estrem s’interessa a exposar un seguit de pergamins municipals de l’Ajuntament de Falset i poc abans de l’estiu de 1936, el ple del consistori n’aprova la cessió i li notifica per escrit el 10 de juliol, pocs dies abans de l’inici del conflicte bèl·lic. Estrem recull la documentació de l’Ajuntament i, tres mesos després, el 13 de setembre de 1936, és assassinat per la Brigada de la Muerte, un escamot anarquista partidari de la violència revolucionària.

La cessió, en conseqüència, va caure en l’oblit. La documentació va restar a casa de la seva vídua i, al cap dels anys, va recaure a la casa de Barcelona d’un dels seus fills, Jordi Estrem. No ha estat fins fa poc que un dels néts del poeta falsetà, Miquel Estrem, va descobrir quin era l’origen de la documentació que tenia al seu domicili i, en conseqüència, ha decidit retornar-la al seu legítim propietari, que és l’Ajuntament de Falset.

La documentació ha estat retornada i dipositada a l’Arxiu Comarcal del Priorat al llarg dels darrers mesos. A final del 2017 van ser retornats 44 documents en pergamí d’entre 1384 i 1609, encara que la major part corresponen al segle XV. La major part fan referència a censals creats per la Universitat de Falset, sobretot al pagament de pensions. La important comunitat jueva de Falset, també hi apareix reflectida. El passat 31 de març foren retornats altres disset documents, de caire més divers i compresos entre els segles XV i XIX. Hi ha documents tan interessants, com ara una transcripció de les ordinacions de la vila de final del segle XVIII o altres que evidencien com la Universitat de Falset va haver d’empenyorar-se per fer front a diverses despeses, com ara el manteniment dels soldats enviats al Rosselló per a la recuperació de la fortalesa de Salses entre 1639 el 1640.

Fi noti

L’Agència Catalana de l’Aigua ha adjudicat un contracte destinat a millorar el funcionament de la depuradora de Falset. Per un import de 56.000 euros, es disposarà de sis mesos per a dur a terme la redacció del projecte constructiu, destinat a millorar el funcionament d’aquest sistema.

El projecte que es redacti haurà de contemplar millores en el pretractament, reconsiderar el cabal de disseny, controlar els sobreeiximents, així com dotar la instal·lació d’un nou procés de depuració, entre d’altres actuacions. Els treballs que es proposin en el projecte també han de fer possible les actuacions de millora sense que la planta hagi d’aturar el seu funcionament.

Fi noti

I en els esports, contundent victòria per 5 a 2 del Falset Esportiu davant del Pare Manyanet de Reus. Pels falsetans van marcar Robert Sánchez al 80’ i al 82’ i Mohammed el-Aouch al 83’. Prèviament el Pare Manyanet s’havia fet dos gols a pròpia porteria que el van condemnar a la derrota. Amb aquesta victòria els de la capital del Priorat escalen un lloc a la classificació i ja sén setens amb 43 punts. En la jornada d’aquest cap de setmana el Falset visita el camp del Camp Clar aquest dissabte a les 5 de la tarda.

La Unió Esportiva Porrera, per la seva banda, va empatar a 1 amb el Camp Clar. Els porrerans es van avançar al minut 39 amb un gol d’Amine Takfa, però un gol a pròpia porteria de Marc Vaqué va fer que el partit acabés amb taules al marcador. El Porrera suma un punt més i es manté 14è amb 34 punts. Aquesta jornada l’equip prioratí rep a casa l’Icomar, aquest dissabte a les 6.

Pel que fa al juvenil del Falset, va aconseguir una important victòria per 3 gols a 2 davant del Valls Escola. Pels nois de la capital del Priorat van marcar Yasin Amghar al 5’ i al 41’ i Roman Grygoriv al 74’. Victòria de prestigi dels falsetans que els permet sortir de la zona de descens i situar-se 12ens amb 19 punts. Aquest cap de setmana, el Falset visita el camp d’un rival directe en la lluita per la permanència, l’Escola Futbol Base Calafell, dissabte a la 1 del migdia.

En futbol sala, el Capçanes va caure a casa per 3 gols a 4 contra el Tivissa. Els capçanencs són vuitens amb 11 punts. El partit del Priorat Nord es va suspendre. Aquest cap de setmana, el Capçanes juga dissabte a les 6 a la pista del País del Moble- La Sénia. El Priorat Nord, en canvi, rep a casa al Vila-seca, també dissabte a les 6.

Publicitat