Benvinguts al butlletí intersetmanal de Ràdio Falset,

Unió de Pagesos ha demanat als responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) la creació d’un espai de debat sobre la gestió dels recursos hídrics de l’àmbit dels embassaments de Siurana i Riudecanyes per fer front a les necessitats dels diferents usos i per garantir els cabals ecològics vigents. L’entitat ho demanava en un comunicat en el qual també exposava la necessitat de preveure la implantació d’un reg de suport al Priorat, concretament a la conca de l’embassament de Siurana, per garantir les collites davant els escenaris futurs de reducció de la pluviometria a causa del canvi climàtic.

 

Així mateix, Unió de Pagesos també instava a l’ACA a que els recursos disponibles dels embassaments de Siurana i de Riudecanyes es destinin exclusivament per a agricultura per garantir l’actual campanya de reg, pel perill que suposen les restriccions per al sector. La reserva conjunta dels dos embassaments és en aquests moments del 16,52% de la capacitat total (17,7 hm3). El de Riudecanyes està al 21,24% (1,13 hm3d’un total de 5,3 hm3 de capacitat), mentre que el de Siurana està al 14,795% (1,808 hm3 d’un total de 12,430 hm3 de capacitat).

El sindicat va proposar a l’ACA que els usos d’abastament per a ús de boca que habitualment utilitzen els recursos dels dos embassaments ho facin a través d’altres fonts, com el Consorci d’Aigües de Tarragona. Els responsables de l’ACA es van comprometre a instar els ajuntaments a utilitzar els recursos provinents d’altres fonts, en el marc d’una reunió mantinguda amb representants d’Unió de Pagesos el 7 de març.

Fi noti

La densitat comercial al Priorat va caure un 9,66% durant l’any passat. En total, fins a 14 establiments de la comarca van tancar les seves portes durant el 2017, passant dels 145 del 2016 als 131.

Així ho demostra el Cens d’Establiments Comercials, una eina estadística, elaborada per la Direcció General de Comerç i el Consell General de Cambres de Catalunya que permet disposar d’informació actualitzada de l’activitat comercial arreu del territori, a partir de les xifres estadístiques com el nombre d’establiments, la superfície de venda o l’oferta, amb l’objectiu de generar coneixement útil per a la presa de decisions, tant a les administracions, com a les entitats i associacions, a les empreses, i professionals del comerç.

El Priorat és de les comarques on la densitat comercial va caure més durant el 2017, només superada pel Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Cerdanya. A la banda contrària, és a dir, allà on més va créixer el nombre de comerços va ser a les comarques de l’àrea metropolitana com el Garraf, el Baix Llobregat o el Barcelonès.

Fi noti

I el proper diumenge té lloc la tercera edició de la Skoda Gran Fondo Priorat i que discorrerà per diversos municipis de la comarca. Enguany aquesta marxa cicloturista de bicicleta de muntanya tindrà dos recorregutrs diferents, un de més llarg que es desenvoluparà al llarga de 104 km i un de més curt de 59 km. Les pistes i senders pels quals passarà la cursa uneixen fins a nou municipis de la comarca i també el parc natural de la serra del Montsant.

L’organització té com un dels seus màxims objectius que la cursa produeixi el mínim impacte mediambielntal posible i es per això que farà diversos controls aleatoris a l’inici de la cursa i durant el recorregut en els que s’identificaran tots els objectes, materials i aliments dels corredors amb el seu número de dorsal per tal de poder controlar les deixalles que es puguin trobar al llarg del recorregut.

Fins a 3.000 ciclistes participaran en aquesta cursa que arrencarà i acabarà a Falset.

Fi noti

Aquest divendres a 2 quarts de 8 del vespre la biblioteca salvador Estrem i Fa acollirà la presentació del llibre del col·lectiu d’ecriptors italians Wu Ming, que 100 anys després de la primera guerra mundial expliquen un relat diferent del conflicte a través de quatre testimonis d’una crisi, les conseqü`pencies de la qual encara vivim avui en dia a nivell quotidià i geopolític. L’acte, organitzat pel centre Quim Soler comptarà amb la intervenció del traductor de l’obra al català, Oriol Fuster i serà presentat per Pere Audí.

Fi noti

I en els esports, després de l’aturada de setmana Santa, continua la competició. Aquest diumenge a dos quarts de 12el falset rep a casa al mas Pellicer, mentre que el Porrera rep dissabte a les 6 de la tarda al Montbrió. El juvenil del Falset també juga a casa, aquest dissabte a un quart d’una al Nou Domènech Aragonès. En futbol sala, el Priorat Nord visita diumenge a les 6 la pista del Catllar mentre que el Capçanes descansa.

I fins aquí el butlletí intersetmanal, gràcies per la seva atenció. Que vagi bé.

Publicitat