Imprimeix

Benvinguts al butlletí intersetmanal de Ràdio Falset,

Ecologistes en Acció, el Gepec- Ecologistes de Catalunya, la Plataforma en defensa de l’Ebre i agents de la comarca han demanat al Ministeri d’Agricultura i a l’Agència Catalana de l’Aigua el tancament immediat del transvasament del Siurana a l’embassament de Riudecanyes pel gran impacte ambiental i social que aquest transvasament està causant des de fa dècades a la vall del Siurana.

En un acte celebrat ahir a Poboleda, aquestes organitzacions van presentar un informe que explica les conseqüències que aquest transvasament està causant als pobles del Priorat i al mateix riu. Segons l’informe, el transvasament afecta negativament al bosc de ribera que hi ha aigües avall de l’embassament de Siurana, així com a la fauna associada a l’ecosistema fluvial. De la mateixa manera, l’informe defensa que al llarg dels anys el transvasament també ha suposat un fre al desenvolupament econòmic i social dels pobles de la vall. Santi Martin Barajas és el portaveu de ecologistes en acció.

Tall conseqüiències.

Segons les entitats entitats ecologistes, les necessitats dels regants del pantà de Riudecanyes i el subministrament de ciutats com Reus i Riudoms es poden satisfer gràcies a al minitransvasament de l’Ebre i a les aigües residuals dels municipis, que un cop depurades pot ser utilitzades en l’agricultura.

Tall

Andreu escolà, del Gepec, explicava que no van en contra dels pagesos ni volen enfrontar territoris.

Tall

Des del Priorat van intervenir l’alcalde de Gratallops i president de la mancomunitat del TOPOGRAPO, Xavier Gracia, que va denunciar la falta d’aigua que pateixen els pobles de la vall del Siurana, ara que la comarca està en procés de creixement després de molts anys sent de les més pobres de Catalunya.

Tall gràcia

També Sara Pérez, del celler Mas Martinet va denunciar que el transvasament suposa un greuge per la comarca i el seu desenvolupament econòmic, social i mediambiental. Tall sara. El transvasament Siurana- Riudecanyes és una obra que es va planificar fa més de 100 anys, sense tenir en compte cap condicionant ambiental ni l’equilibri territorial, afirmen les entitats, que afegeixen que les alternatives que proposen són tècnicament viables i suposen molt poques inversions.

Just abans de la presentació de l’informe, dues patrulles dels Mossos d’esquadra es van presentar al lloc després de ser alertats, segons els presents, per membres de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, de què s’havia col·locat una pancarta en contra del transvasament a la zona de l’assut que desvia l’aigua del Siurana cap a Riudecanyes.

Fi noti

El passat dilluns es va donar a conèixer el cartell de la Fira del Vi de Falset d’aquest 2018, que se celebrarà del 4 al 6 de maig. Enguany el cartell ha estat dissenyat per la falsetana Maria Sedó, que ha volgut fer un homenatge a les pageses i els pagesos del Priorat i reivindicar el passat agrícola de la comarca.

Segons Sedó “No seríem on som ara mateix si no ens haguessin precedit uns pagesos i pageses que van resistir i van seguir fent vi malgrat que semblava que tot els anava en contra i d’aquí que els hagi volgut retre aquest homenatge en el cartell de la Fira”.

La 23a edició de la mostra de vins de la denominació d’origen Montsant i la DOQ Priorat torna a comptar amb un estol d’actes en pobles de tota la comarca. En la línia dels darrers anys, la Fira del Vi de Falset es tornarà a caracteritzar per habilitar un seguit d’espais que acolliran tastos i activitats paral·leles adreçats als amants del vi i per una clara aposta per actes pensats per a un públic professional. A més a més, Girona serà la ciutat convidada d’aquesta edició per la qual cosa participarà en la fira amb un estand, alhora que s’organitzaran alguns actes tant a Girona com a Falset.

Fi noti

Aguiló Vinateria acollirà el dissabte 17 de febrer, a les 13h, la presentació del primer àlbum de Pili Cugat i Carlos Lupprian: “Jocs d’aigua”. Cugat i Lupprian conjuguen en aquest primer treball música i poesia per a descobrir-nos la relació entre la natura i les emocions. D’aquesta relació sorgeixen un seguit de poemes que esdevenen cançons.

En aquest treball es fusionen la música tradicional mediterrània, el folk, el jazz contemporani i la música de cambra. És un duet de veu i guitarra amb col·laboració de violoncel.

La presentació de “Jocs d’Aigua” a Aguiló Vinateria s’acompanyarà d’una degustació gratuïta de vermut de Falset. L’entrada a l’acte és lliure.

Vist: 690