Benvinguts al butlletí intersetmanal de RàdioFalset

El ple de l’Ajuntament de Falset va aprovar divendres passat el pressupost municipal per al 2018, que torna a ser de contenció en la línia dels darrers anys. El pressupost preveu uns ingressos i una despesa de 2.662.314,59 €.

 

 

La contenció es deixa notar, principalment, en el capítol d’inversions, que només preveu realitzar-ne algunes de petites per un import de 61.636 €. Tot i això, hi ha previstes un seguit d’inversions que aniran finançades a càrrec de la Llei de Barris, que ja estan en marxa. Tota aquesta sèrie de projectes suposaran un augment de l’endeutament de l’Ajuntament, que passarà a superar els 2,7 milions d’euros i el 100% dels ingressos ordinaris. Aquest augment, segons l’equip de govern, serà del tot transitori perquè tan aviat com la Generalitat pagui el 75% del cost de les obres, el nivell d’endeutament es reduirà i tornarà a nivells raonables. L’Ajuntament preveu que, a final de l’any 2019, l’endeutament s’hagi situat en 1,3 milions i per sota del 50% dels ingressos ordinaris. Miquel Puig el regidor d’hisenda del consistori falsetà.

Tall Puig

Entre d’altres novetats, els pressupostos preveuen que la recollida i tractament de la brossa siguin una mica més cares després que la Generalitat de Catalunya hagi decidit penalitzar la fracció de “rebuig” en major mesura. El cost municipal passarà de 185.500 a 192.800 € i, en aquest sentit, el ple ja va acordar amb anterioritat una pujada de la taxa corresponent per mantenir l’equilibri. També es preveu una pujada dels sous del personal de l’1%, un assumpte sobre el qual l’Ajuntament no pot decidir unilateralment i tampoc no es descarta que l’increment pugui arribar a ser superior.

El ple es va aprovar amb els vots a favor dels set regidors d’Independents per Falset i l’abstenció de les dues regidores socialistes.

Fi noti

La Diputació de Tarragona i l’Obra Social La Caixa van renovar aquesta setmana el seu compromís amb la conservació i millora del patrimoni natural i foment del treball de persones en risc d’exclusió social a la demarcació. Aquestes actuacions s’orienten a l’execució de projectes que repercuteixen positivament en la salut humana i contribueixen a disminuir l’impacte del canvi climàtic. Amb una aportació de 350.000 euros per al 2018, l’Obra Social “la Caixa” impulsa aquest programa que permet la integració de col·lectius en risc d’exclusió.

Els projectes es centren en la preservació de boscos per incidir en el seu ús terapèutic, l’adaptació d’espais naturals per afavorir hàbits saludables, la prevenció d’incendis, la restauració de zones degradades i accions que contribueixen a disminuir l’impacte del canvi climàtic.

Així doncs, entre els projectes que es duran a terme, hi ha la Restauració àrees degradades del barranc de Tartacó i la riera de Capçanes a la Serra de Llaberia i la creació d’un itinerari saludable així com també la Restauració fluvial del riuet d’Escaladei al seu pas dels municipis de la Vilella Alta i Baixa, en que s’eliminaran les plantes invasores, i es netejarà al llarg de tres quilòmetres.

Fi noti

El passat diumenge es va presentar a Falset el llibre “Versos contra la violència”. Aquest recull de poemes, d’autors diversos, neix de l’impacte emocional causat per la violència que es va viure en diverses localitats durant el referèndum de l’1 d’octubre. Prop de 70 poetes participen en aquest recull, que ja ha ofert recitals en municipis que van viure de primera mà els cops de porra dels cossos de policia de l’Estat Espanyol., com Sant carles de la Ràpita o Roquetes.

A Falset, l’acte de presentación del llibre es va celebrar a l’Escola Antoni Vilanova, la qual també va ser centre de votació durant el referéndum. Diversos autors van recitar alguns dels seus poemes, entre els quals també hi figuren els falsetans Agustí Masip i Fede Cortés. L’acte també va comptar amb les actuacions musicals de Philip Mahon, Pili Cugat i Carlos Lupprian.

Segons els autors el llibre vol “reviure aquell dia i tornar a sentir el caliu de tot un poble defensant la seva dignitat”, alhora que no vol oblidar “la por que vam sentir”. Tots els beneficis del llibre es destinaran a envíar tots els exemplars posibles als centres d’ensenyament del país.

Fi noti

I en els esports, Victoria del falset la passada jornada davant la selva del camp per un contundent 3 a 1, els gols dels falsetans van ser obra de Jaume Guiu al minut 16, Julià Piqué al minut 19 i Xavi Lorente al minut 37. El Falset és setè a la classificació amb 29 punts. El Porrera, en canvi, va perdre per 2 gols a 3 davant del Riudoms. Els gols de l’equip porrerà, els va fer Amine Takfa als minuts 32 i 85. El Porrera és quinzè amb 19 punts. El Juvenil del Falset, per la seva banda, va empatar a 4 davant la Canonja gràcies als gols de Roman Gryigoriv als minuts 24 i 31 , Albert Terreu al minut 36 i Catalin Herea al 64. Amb aquest empat els nois de la capital del Priorat continuen antepenúltims a la classificació amb 11 punts.

Publicitat