La portaveu del PSC a l’Ajuntament de Falset va demanar en un comunicat publicat fa uns dies al bloc dels socialistes de les comarques tarragonines que  “el proper Govern de la Generalitat augmenti de manera urgent les inversions sanitàries a la comarca del Priorat”.

Segons Sánchez “ja fa anys que els habitants d’aquesta comarca patim una inversió sanitària clarament insuficient. Cal recordar que el Cap de Falset va obrir el 1988 i que des d’aleshores, malgrat l’augment de la demanda assistencial  i de la progressiva ampliació de la cartera de serveis de salut, no s’ha dimensionat a les noves necessitats objectives derivades de la pressió dels usuaris”.

La regidora socialista també explica que els governs d’Artur Mas i Carles Puigdemont van paralitzar la creació de l’àrea de rehabilitació del CAP de Falset i que aquesta continua prestant el servei en una sala cedida per l’ajuntament al pavelló municipal d’esports. Segons Sánchez nombrosos usuaris “s’han posat en contacte amb el grup socialista per queixar-se de la situació lamentable que han patir, per exemple, amb una climatització defectuosa”. Així doncs, els socialistes prioratins demanen al nou executiu “que posi ràpidament el fil a l’agulla a una situació que s’ha anat deteriorant davant la inacció flagrant dels anteriors governs”.

En aquest sentit, Maria Jesús Sánchez ha emfatitzat que per als socialistes la protecció del nostre sistema públic de salut és un dret de ciutadania i que cal tornar a assolir els nivells de qualitat del sistema que s’han perdut a força de retallades, abusos, acomiadaments, inacció i descoordinació dels darrers responsables polítics.

Fi noti

Si la setmana passada vam analitzar les dades de població de la comarca, aquesta ens hem volgut fixar en el deute dels municipis prioratins. Un deute acumulat que poc a poc es va reduint però que tot i així en alguns municipis es prou important.

Els municipis més grans; Falset i Cornudella, són els que presenten unes xifres de deute acumulat més elevades. La capital de la comarca, deu més de 2 milions d’euros, mentre que Cornudella supera el milió, doscents mil. Ara bé si ens fixem en el deute per habitant, Cornudella és el municipi més endeutat, ja que cadascun dels seus habitants deu 1.267 euros. Els falsetans, en canvi, deuen 713 euros cadascú.

Destaca també que municipis petits com Pradell, Margalef o la Morera, si bé no tenen unes xifres de deute viu molt elevat, el fet de tenir molt poca població fa que el deute per habitant sigui força elevat. Així doncs, els pradellencs deuen 850 euros per cap, mentre que els habitants de Margalef en deuen quasi 690 i els de la Morera 622.

Cal destacar, també, que La Bisbal, Capçanes, la Figuera, el Lloar, el Molar Porrera i Torroja tenen les arques municipals sanejades i no deuen ni un cèntim segons els càlculs del Ministeri d’Hisenda. Com a curiositat, destacar que els habitants de la Vilella Baixa només deuen 1,40€.

Fi noti

Fins a 96 famílies de la comarca del Priorat es van beneficiar, al llarg de 2017, dels ajuts al lloguer estipulats per la Generalitat de Catalunya per a “les unitats de convivència a qui el cost de l’habitatge pot situar en risc d’exclusió social residencial i amb especial atenció a les famílies monoparentals i dones en situació de violència de gènere”. La demanda d’aquestes prestacions van créixer notablement respecte a l’any anterior, en haver-se tramitat un 26,19% més d’expedients que el 2016.

Les famílies beneficiàries d’aquestes prestacions han de ser titulars d’un contracte de lloguer d’un habitatge destinat a domicili habitual i permanent i han de complir un seguit de requisits, com ara estar en risc d’exclusió social i acreditar uns ingressos de la “unitat de convivència” no superiors a 2,35 vegades l’IRSC (Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya).

D’acord amb aquests paràmetres, la Borsa de lloguer del Consell Comarcal del Priorat va tramitar 106 expedients el 2017 davant dels 84 de 2016, una diferència que representa el creixement ja esmentat del 26,19%. D’aquests 106 expedients, 8 van ser denegats. Els 98 expedients aprovats finalment, en complir tots els requisits, han comportat una suma anual de 151.993 euros, sent la mitjana mensual dels ajuts de 126 euros per “unitat de convivència”. De fet, les prestacions poden suposar un import màxim de 240 euros mensuals i un import mínim de 20 euros mensuals.

Analitzats territorialment, els ajuts s’han distribuït en famílies de la majoria de pobles de la comarca, amb una especial incidència a Falset, com a municipi amb major número d’habitants.

Fi noti

I mentrestant, Falset ja es començar a preparar per una de les seves festesmés tradicionals i estimades, l’Encamisada. Aquest cap de setmana els carrers de la capital del Priorat es tornaran a omplir de vilatans i vilatanes uniformats amb les vestimentes tradicionals per recórrer la vila damunt dels carros i les cavalleries per celebrar la festa de Sant Antoni.

Com cada any, l’encamisada tindrà dues cercaviles, una dissabte al vespre i l’altra diumenge al matí. Les desfilades, que encapçalaran la Colla de Dimonis i la Banda de Música Vila de Falset, s’iniciaran a les 19.30 h del dissabte i a les 11 h del diumenge. Partiran des del Celler Cooperatiu. El pregoner d’aquest any (dissabte a les 8 del vespre) serà el folklorista i etnòleg reusenc Salvador Palomar.

Fi noti

I finalment, en els esports, la primera volta va acabar amb derrota per als dos equips prioratins de la 3a catalana. El Falset Esportiu va caure en la seva visita al camp del Bonavista per 3 gols a 2. El falsetans tanquen aquesta primera volta desens amb 23 punts.

El Porrera, per la seva banda, també va caure per 3 a 2 al camp de l’España la Canonja, tot i intentar una remuntada que no es va poder culminar ja que a la primera part els prioratins perdien per 3 a 0. El Porrera acaba la primera volta quinzè amb 18 punts.

Pel que fa al juvenil del Falset, va caure apallisat per 10 gols a 2 al camp del Torreforta. Una dolorosa derrota que deixa als nois de la capital del Priorat catorzens amb 10 punts.

En futbol sala, victòria del Priorat Nord a la pista del CBS Mediterrani per 3 a 7. Pels de Cornudella van marcar Pau Vall, amb 3 dianes, Oriol Espasa amb 2 i Boris Monlleó i Pau Gomis amb un gol cadascú. El priorat Nord és  quart amb 22 punts. El Capçanes, en canvi, va arrencar un punt de la pista del Pratdip on va empatar a 4. Pel capçanencs van marcar Marc Llagostera amb 3 gols i Ignasi Pena amb un. L’equip prioratí se situa, amb aquest empat, setè a la classificació amb 7 punts. 

Publicitat