Benvinguts a l'informatiu cap de setmana de Ràdio Falset
Avui, 25 de novembre, és el dia internacional contra la violència envers les dones. Un dia trist, certament. Què en ple segle XXI les dones encara es vegin com unn ésser inferior als homes per una part molt important de la societat, és una mostra mès que la nostra societat no és tant moderna ni tant perfecta com ens volen fer creure.
Les dades així ho demostren, i sobretot, impacten les dades entre els menors d'edat, una franja en la que les denúncies per agressions masclistes han augmentat un 11%. Potser que aquest augment sigui degut a que moltes noies decideixen presentar denúncia quan abans no ho haguessin fet, però, així i tot, és una dada alarmant.
És per aquest motiu que són d'agraïr iniciatives com la que han tirat endavant el Servei d'informació i atenció a les dones i l'oficina jove del Consell comarcal del priorat, que, en col·laboració amb l'institut Priorat, han decidit commemorar el 25 de novembre amb els nois i noies de la comarca, ja que aquests són el futur de la nostra societat.
En parlarem àmpliament en l'informatiu d'avui, on també ens farem ressò de les jornades sobre Diversificació agrària, paisatge i sostenibilitat que van tenir lloc ahir a la seu del Consell Comarcal del Priorat.
Així mateix, no ens oblidarem de la Fira de Sant Andreu, que té lloc aquest cap de setmana. En els esports, repassarem els resultats de la jornada del passat cap de setmana, i finalment, Enric Masip ens farà la previsió meteorològica.
Comencem!!!!
Fi portada
L'Institut Priorat ha acollit aquest divendres l'acte institucional per commemorar el Dia Internacional contra la Violència envers les dones, que se celebra el 25 de novembre. Una alumna de l'institut ha estat l'encarregada de llegir el manifest unitari que denuncia la violència masclista que encara avui pateixen moltes dones en la nostra societat. Així  mateix, alumnes de segon de batxillerat, tots ells homes, han exposat "la necessitat de la implicació del gènere masculí per fer front a un problema que ens afecta a la societat com a conjunt".
La decisió de fer l'acte amb els joves de la comarca rau en l'objectiu de fer arribar el missatge en un col·lectiu que és el futur de la nostra societat, en un moment, en que les darreres dades apunten que el nombre denúncies per agressió masclista entre els menors d'edat ha augmentat un 11%. La directora de l'institut, Magda Blasco, explicava que "fer aquest acte al centre és molt important perquè el primer que s'ha de fer és educar als joves per revertir aquesta situació".
Fanny Frigola, tècnica del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), declarava a Ràdio Falset que "malauradament ens trobem, ja no amb un problema, sinó amb una normalització del problema". En aquest sentit, destacava que "cal arribar a l'arrel, i l'arrel són els joves i, per tant, és aquí on hem de prevenir i fer arribar els missatges".
L'acte també ha comptat amb la presència i els parlaments del president del Consell Comarcal, Jordi Sabaté, i la delegada territorial de l'Institut Català de les Dones, Lídia Bargas. Sabaté ha denunciat que la violència envers les dones és un problema de tots i que sovint, aquestes agressions "neixen en les petites accions de la nostra vida quotidiana". Bargas, per la seva banda, ha apuntat també al rol de les famílies "a l'hora de transmetre els valors necessaris als joves per tal d'acabar amb el problema".
La cantautora Montse Castellà també ha intervingut en l'acte i ha fet "un crit a l'esperança perquè la paraula feminisme pugui deixar de ser utilitzada i puguem passar a parlar d'igualtat". Castellà ha interpretat diverses cançons al llarg de l'acte mentre que la professora i membre del grup de teatre de Falset, Rosa Poy, ha fet una lectura interpretada.
Cançó i fi noti
La seu del Consell Comarcal del Priorat ha acollit aquest divendres una jornada sobre diversificació agrària, paisatge i sostenibilitat. Organitzada pel Parc natural del Montsant, Prioritat i el mateix consell, les jornades perseguien l'objectiu d'informar i divulgar les diferents iniciatives i accions de dinamització agrària que s'estan impulsant a la comarca com a eines per a un desenvolupament local sostenible.
La jornada ha constat de 3 parts. En la primera, s'han abordat les diferents eines de dinamització agrària territorial i de planificació entre les quals destaquen la creació d'un banc de terres del Priorat, inclòs dins del Pla estratègic de Competitivitat Territorial (PECT) de la comarca i que es beneficiarà dels fons FEDER provinents de la Unió Europea.
Tal i com explicava el president del Consell Comarcal del Priorat, Jordi Sabaté, "aquest banc de terres vol ser una de les principals vies per facilitar que les persones que no disposen de terres es puguin beneficiar de la cessió de terres per part de propietaris que volen deixar de fer-se'n càrrec". "Un dels objectius és garantir el relleu generacional a la pagesia del Priorat i la incorporació de joves a aquesta activitat", afirmava Sabaté.
L'acte ha continuat amb una ponència sobre les perspectives que la candidatura del paisatge prioratí a Patrimoni Mundial de la Unesco del paisatge de la comarca pot obrir de cara la continuïtat i coordinació del fòrum agrari del priorat. En la primera part de les jornades també s'han tractat la planificació agrària des del punt de vista del canvi climàtic o el paper que pot jugar el cooperativisme en el segle XXI.
La segona part ha servit per presentar els projectes i estudis de dinamització agrària territorial vers la sostenibilitat que ja s'estan duent a terme a la comarca. Així doncs, s'han explicat el Projecte Life de sostenibilitat energètica pels cellers del Priorat, impulsat per VITEC i les dues denominacions d'origen de la comarca. També han intervingut el president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, que ha donat a conèixer les diverses accions de valorització del paisatge que estan tirant endavant mentre la presidenta de la DO Montsant, Pilar Just, ha parlat de les accions de valorització agrícola i gestió sostenible.
Finalment també es va parlar sobre el projecte de dinamització de la pastura extensiva amb cabra blanca impulsat pel consorci de la serra de Llaberia, mentre que des del Parc Natural del Montsant, Ferran Mestres i Mireia Vilamala han presentat l'estudi i projecte de biodiversitat cultivada a Montsant. Mestres ha destaca la pèrdua de diversitat en els cultius locals de la comarca i la tendència al monocultiu. Amb tot, l'estudi ha comptabilitzat una enorme diversitat d'arbres fruiters i horta autòctons de la comarca. Villamala, per la seva banda, ha explicat que "el moment de fer aquest estudi era ara, abans que desapareixin molts dels testimonis existents encara avui en dia".
Tall vilamala
La jornada ha culminat amb una taula rodona, moderada pel periodista i escriptor Toni Orensanz, en les que s'han abordat els reptes del Fòrum agrari per al 2018.
Fi noti
Falset celebra aquest cap de setmana la tradicional Fira de Sant Andreu, que un any més comptarà amb la presència de productors de proximitat i seguirà tenint un caràcter multisectorial i lúdic. A la fira, hi tindran cabuda un bon grapat d'actes diversos, amb l'objectiu de confeccionar un programa complet i per a tots els públics.
Entre les novetats d'enguany, destaca el Tastet de l'Encamisada, un espai divulgatiu que s'habilitarà durant tot el cap de setmana als porxos de l'Ajuntament amb l'objectiu de difondre aquesta festa d'interès nacional tan arrelada a la capital del Priorat. En aquest espai, a més, es donaran a conèixer altres actes que, al marge de l'Encamisada, també organitza el Centre d'Estudis Falsetans. També destaquen el Rebost de Nadal, que s'ubicarà a la Quartera, o l'ampliació de la zona expositora de vehicles i l'augment del nombre d'atraccions.
Així mateix, també tindran lloc una sessió especial de l'Hora del conte de la Biblioteca, la tercera trobada d'intercanvi de plaques de cava, l'esmorzar de presentació de l'oli nou, la primera ballada de country, la ruta dels vins rancis per cases particulars del poble, el campionat de judo de Falset, la demostració de tractors, la tirada de bitlles i la sessió de jocs tradicionals.
Tot i la seva antiguitat, el regidor de festes de l'Ajuntament de Falset, Joan Coll, destacava que "la fira s'ha d'anar adaptant a les noves circumstàncies, com per exemple, l'avançament de la campanya de Nadal".
A tots aquests actes, cal sumar-hi els imprescindibles de la Fira, com són la presència de productors de proximitat i artesans així com també les parades i expositors multisectorials.
Fi noti
I ara els esports
Esports
Empat a 3 del Falset esportiu en la seva visita al camp del Pare Manyanet de reus. Els falsetans van arrencar un punt gràcies als dos gols de Mustapha Amghar i Pau Ribes i que els deixa setens a la classificació amb 19 punts. La Unió Esportiva Porrera, per la seva banda, va perdre 1-0 contra el Campclar i es manté a la tretzena posició de la taula amb 14 punts.

Pel que fa al juvenil del Falset, els nois de la capital del Priorat van perdre per 3 gols a 4 davant del Torredembarra i cauen fins a la 14a posició a la classificació amb 6 punts.

En futbol sala, el Priorat nord va apallissar el Catllar per un contundent 13 a 4, una victòria que deixa els de Cornudella vuitens amb 10 punts. El capçanes va caure, aques cop, contra el Vandellòs per 4 a 3 i continuar cuer, encara sense puntuar, després de 5 partits.

En la jornada d'aquest cap de setmana, el Falset rep al Campclar aquesta tarde a les 4, mentre que el Porrera visita l'Icomar a dos quarts de vuit. Els juvenils, per la seva banda, juguen aquesta tarda a les 4 al camp de l'escola Vall futbol club. Pel que fa als equips de futbol sala, el Priorat Nord jugarà a les 7 a la pista del Castellvell, mentre que el Capçanes descansa aquesta jornada.
Fi noti
Tot seguit, el temps amb Enric masip
Temps,
I fins aquí, l'informatiu cap de setmana, els ha parlat manel Sales martori. Gràcies per la seva atenció. Els deixem ara amb Jordi Soldevila i l'Hora del Vermut. Que vagi bé.

Publicitat