Butlletí informatiu 23-09-2020

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

Ramon Aleu, senador socialista del grup Entesa Catalana de Progrés, va presentar ahir al Senat una pregunta dirigida al Govern de Madrid per tal que expliqui perquè no s'ha reparat encara la barana del Pont de l'Asmà, que es troba a la carretera nacional 420 entre Móra la Nova i Falset. Aleu ha posat de manifest que la manca de protecció genera una greu situació de perill pels cotxes que circulen entre Móra la Nova i Falset. D'altra banda, també ha recorda que el pont té una alçada de 15 metres, i que no hi ha cap tipus de protecció pels vehicles que circulen per aquesta via.

Encara en l'aspecte polític, els hem d'informar de la presentació de les llistes electorals d'Esquerra Republicana de Catalunya per al Baix Camp, el Priorat i la Ribera d'Ebre, de cara als propers comicis municipals del 25 de maig. L'acte, que serà presidit pel secretari general de la formació, Josep Lluís Carod Rovira, està previst que se celebri avui a les vuit del vespre al teatre Bartrina de Reus. A més de Carod Rovira, hi intervindran Ernest Benach, vicesecretari general d'ERC, Jaume Domènech, cap de llista d'Independents per Falset, Joan Baptista Montagut, cap de llista per Móra d'Ebre i Lluís Aragonès, diputat d'ERC a la Diputació de Tarragona, entre altres.

(A les eleccions municipals de 1999, ERC va presentar llistes a 13 municipis del Baix Camp, 4 de la Ribera d'Ebre i 3 del Priorat. Per al 25 de maig de 2003, ERC té tancades el doble, quaranta, que poden augmentar perquè fins el 21 d'abril hi ha termini per presentar les candidatures. La formació republicana aspira a entrar en els tres consells comarcals de la regió i a ser decisius a l'hora d'elegir els governs comarcals i el de la Diputació tarragonina)

L'associació Línea Priorat està duent a terme un projecte de dinamització turística principalment a la zona de la Denominació d'Origen Montsant, que més endavant vol ampliar a tota la comarca. Tasques com la comercialització, promoció i ordenació dels recursos turístics existents, programació d'activitats, visites guiades, gestió de projectes de creació de nous productes turístics... són les seves principals línies d'actuació. L'associació vol aglutinar l'oferta turística comarcal per tal de fer eficient la gestió turística de la comarca en termes d'innovació i increment de les accions promocionals, generar arguments d'oferta, segmentar la demanda, diversificar mercats i coordinació entre els agents públics i privats.

L'associació va començar a treballar en aquest projecte el mes de desembre del 2002, i ara està pendent de ser aprovat pel Consorci per al Desenvolupament Econòmic del Priorat, que és l'organisme que gestiona les subvencions del Leader Plus. L'associació treballa també en col.laboració amb l'Ajuntament de Falset, que els ha concedit la gestió de la ruta turística local i han creat conjuntament la ruta Falset, gran reserva. Es tracta d'una ruta en carro que fa un recorregut entre vinyes, bodegues i cooperatives i durant la Fira del vi es farà la prova pilot del projecte.

L'associació, que abans tenia la seu social a Barcelona i ara s'ha instal.lat a Falset, té molta experiència en estudis de caràcter social i ha treballat molt estretament amb la Diputació de Barcelona en diversos projectes d'aquest tipus.

Les places per a les visites turístiques que s'organitzaran durant la Setmana Santa seran limitades; per a informació i reserves, cal trucar al telèfon 977830554 o adreçar-se a la plaça de la Quartera, 39 (Falset). o consultar a la pàgina web de l'informatiu de radiofalset.net

No deixem el turisme perquè la Generalitat de Catalunya atorgarà una subvenció de 360mil euros a consell comarcal de la Terra Alta per a dur a terme el Pla de Dinamització Turística de la Terra Alta. Properament serà signat un Conveni de col·laboració entre el Departament de Comerç i Turisme i la Secretaria General de Turismo del Ministeri d'Economia, amb el Consell Comarcal de la Terra Alta, per al desenvolupament de l'esmentat Pla de Dinamització.

Des del camp, ens arriba una nova convocatòria d'assemblea del sindicat Unió de Pagesos, per avui dijous, a les 10 de la nit al Centre d'Amics d'Alcover. A més d'informar de les properes accions de protesta pels ajuts al sector de la fruita seca, que el sindicat considera insuficients, també es convocarà als pagesos a la manifestació que s'ha de celebrar el proper 12 d'abril a Tarragona contra la reforma de la Política Agrària Comuna, que a més de la fruita seca també afectarà a sector com l'arròs, l'oli, l'aviram i el porcí. Així, la manifestació de dissabte començaria a les 11 del matí a la Rambla Nova, per anar després fins a la seu de la subdelegació del Govern, a la plaça Imperial Tarraco. Aquest acte se celebrarà en el marc de la campanya convocada a la resta de l'Estat per la Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos.

Més coses sobre el món agrícola. Aquesta setmana s'ha presentat a Reus la denominació d'origen protegida Avellana de Reus, que permetrà posar al mercat la producció del Priorat, el Baix Camp, l'Alt Camp, el Tarragonès, la Conca de Barberà i el Priorat en les varietats negreta, paueteta, gironella, morella i culplana. El president de la DO, Pere Guinovart, líder del sector avellaner de la Unió de Pagesos, ha celebrat que, la producció del Camp destinada al consum tingui una identificació d'origen. L'objectiu de la nova DOP és que la producció de les 17.000 hectàrees d'avellana guanyi valor afegit en la indústria del transformat -xocolatera o torronera, per exemple-.

Dediquem ara els pròxims segons a un projecte de reintroducció de cigonyes a Sebes que podria quedar interromput per la manca de protecció de les línies elèctriques. Els ho expliquem. Ja han estat tres les cigonyes que han mort electrocutades amb les torres d'electricitat d'aquesta zona. És per això que el grup Natura Freixe proposarà als ajuntaments de la comarca de la Ribera d'Ebre que aproven mocions demanant a les empreses distribuïdores d'energia elèctrica que prenguin mesures per evitar els incendis i l'electrocució d'ocells. La moció que es presentarà als ajuntaments riberencs també exigirà una legislació més restrictiva que obligui les empreses a adoptar mesures per evitar aquests accidents ja que les línies elèctriques són el principal perill amb què topen les cigonyes (i també les altres grans aus) reintroduïdes a la reserva de Sebes.

I acabem la nostra ronda de notícies a Falset. Allà, l'Institut d'Ensenyament Secundari Priorat, va començar ahir unes jornades culturals que s'allargaran fins divendres. Les activitats inclouran diferents tallers en què està previst que hi participin tant els alumnes del centre com els professors. Així mateix, també es preveu que enguany les jornades culturals estiguin marcades per la guerra a l'Iraq i per les diferents protestes que des de l'institut s'han organitzat en contra del conflicte.

Per ara això és tot. Gràcies per la seva atenció.

Publicitat