Butlletí informatiu 23-09-2020

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

Unes cent mil persones es van aplegar ahir a Barcelona, segons fonts de l'ajuntament de la ciutat, per participar a la manifestació contra el Transvassament de l'Ebre. La tercera convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre a Barcelona, sota el lema "Per una nova cultura de l'aigua, mai més un govern transvasista". Uns 60 autocars van sortir des de les Terres de l'Ebre i un centenar ho van fer des de la comunitat aragonesa. La comitiva de manifestants, que va iniciar el seu recorregut a les dotze del migdia, va sortir des de la Plaça Universitat per arribar al Pla de la Catedral. Allà, l'actor Joel Joan va ser l'encarregat de llegir el manifest de la convocatòria. La manifestació, segons la Plataforma, pretén "convèncer la societat catalana que és necessari emetre un vot en clau de la nova cultura de l'aigua" a les eleccions municipals, "castigant els partits que no la promouen".

Això va passar ahir a Barcelona. Passem a tractar ara altres informacions de les postres comarques. A Falset ens hem de fer ressó d'una decisió judicial. Es tracta del sobresseïment d'una denúncia presentada l'any passat pel Ministeri Fiscal, per un pressumpte delicte ecològic comès a la planta de tractament de residus sòlids urbans Magrells, al terme municipal de Tivissa. El pressumpte delicte seria l'abocament 1milió 500mil litres de lixiviats en una zona no impermeabilitzada de l'interior del recinte de l'abocador, que s'hauria fet el setembre de 1999. La planta Magrells està gestionada per un consorci públic, del qual en forma part el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.

Des del sector agrari ens arriben dues notícies. El sindicat agrícola Unió de Pagesos ha informat que les gelades han provocat unes pèrdues econòmiques de sis milions d'euros. El portaveu de la comissió permanent comarcal de la Terra Alta, Josep Suñé, ha valorat que les gelades han danyat més del 70 per cent de la producció de l'ametlla a les comarques de la Ribera d'Ebre i de la Terra Alta. Segons els càlculs fets pel sindicat, de les aproximadament 10.000 hectàrees que es cultiven entre les dues comarques s'han fet malbé per les gelades prop de 7.000 hectàrees.

Pel què fa a la polèmica reforma de la Política Agrària Comuna, el president del Partit Socialista de Catalunya, Pasqual Maragall, ha promès als pagesos de la fruita seca que si es converteix en el proper president de la Generalitat, es compromet a intervenir a Europa perquè s'atengui amb més atenció l'agricultura mediterrània. Maragall ha fet aquestes declaracions quan una vintena de pagesos convocats per Unió de Pagesos han rebut Maragall a Lleida aquest cap de setmana, amb protestes per aquesta reforma.

El delegat de Medi Ambient de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Pere Vidal, ha presentat el balanç de la campanya de rescat de peixos als canals i desballestaments del riu Ebre. Fins al moment s'han rescatat uns 15.000 quilos de peixos dels canals de la dreta i l'esquerra de l'Ebre. Per fer el rescat s'aprofita el moment en què aquests canals es tanquen per fer el seu manteniment. Els peixos extrets dels canals, que podrien morir per falta d'oxigen i aigua i per la depredació de les aus, passen pel Parc Natural del Delta de l'Ebre, on es censen abans d'alliberar-los al riu per aconseguir la repoblació i el foment dels peixos autòctons a l'Ebre. Dels 15.000 quilos de peixos rescatats han tornat al riu uns 5.000, en diferents accions de repoblació: dos a Flix i dos a Tortosa, i una repoblació a Ascó, Riba-roja i Móra d'Ebre.

I ens quedem a Móra d'Ebre. Joan Baptista Montagut, candidat d'Esquerra Republicana de Catalunya a l'alcaldia d'aquest municipi, ha proposat la creació d'un parc urbà a Móra. El parc s'ubicaria als terrenys que hi ha entre els dos ponts, enllaçaria amb l'estació d'autobusos i disposaria de jardins, zona de jocs, espai per aparcament de vehicles i serveis de bar i restaurant.

Tal i com els informàvem la setmana passada, la comarca de la Ribera d'Ebre ha estat present al Saló Internacional de Turisme de Catalunya, celebrat a Barcelona. Una de les activitats celebrades en el marc d'aquesta mostra ha l'anomenada "Del paisatge als fogons", amb la qual la Ribera d'Ebre va donar a conèixer la clotxa, tot oferint degustacions al públic que s'havia acostat a l'estand. La presentació ha estat valorada molt positivament per la delegació riberenca, ja que s'ha constatat com la clotxa, un pa buit de molla i reomplert d'escalivada i arengada, tot això amanit amb oli, és una menja que sorprèn per les seves característiques a aquell que la tasta.

Més coses. El dissabte es va inaugurar a Cornudella de Montsant, el centre d'activitats i esports d'aventura "Montsant Natura". A més d'organitzar activitats i esports a la natura i de tenir botiga pròpia, el centre també disposarà d'un alberg rural. L'alberg, principal novetat d'aquesta nova etapa d'aquesta empresa cornudellenca d'esports d'aventura, disposa de 30 places repartides en 6 habitacions, una de les quals amb llar de foc, menjador, sala de tallers, dues terrasses descobertes, terrassa coberta, sala de jocs infantil, rocòdrom i canxes de tir amb arc.

Acabem amb dos apunts esportius. L'equip de futbol Falset Esportiu ha perdut per dos a zero al camp de l'Hospitalet de l'Infant.

D'altra banda, Falset va ser ahir l'escenari de la tercera edició del campionat de Judo consell Esportiu en categoría aleví i benjamí, organitzat pel Club de Judo Priorat i el Consell Esportiu. L'acte, que es va celebrar al Pavelló Esportiu de la localitat, va comptar amb un total de 120 participants venidos de diferents clubs de la provincia i de Barcelona.

Fins aquí el nostre espai de notícies. Gràcies per la seva atenció.

Publicitat