Butlletí informatiu 23-09-2020

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

La Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona i la Comunitat de Regants del Baix Priorat han signat un conveni de col·laboració que permetrà el regadiu d'una superfície aproximada de 2.500 Ha als termes municipals del Masroig, Guiamets, Garcia, Móra la Nova i Tivissa. L'acord estableix que "la Caixa" aportarà a la Comunitat i als regants el finançament necessari per fer front a les obres que s'han de dur a terme, tant pel que fa a la infraestructura comú com a nivell particular dels mateixos pagesos.

Obrim doncs amb una bona notícia pel camp, però hem de fer referència també a una notícia que no és gaire positiva. I és que sembla ser que la primera temporada en què es comercialitza fruita de la Indicació Geogràfica Protegida Ribera d'Ebre, no comença amb bon peu. Les gelades inesperades de fa uns dies podrien fer que la collita es redueixi notablement en moltes varietats de fruita dolça.

Un altre sector que no passa per un bon moment és el de la fruita seca. Precisament avui, el sindicat agrari Unió de Pagesos ha convocat una nova assemblea informativa al Morell, per decidir quines seran les pròximes actuacions del sindicat per protestar davant la situació que pateixen els productors de fruita seca. D'altra banda, també es comentaran les propostes alternatives d'aquest sindicat davant la reforma de la Política Agrària Comuna, de la Comissió Europea. En aquest sentit, s'explicarà com afecta aquesta reforma als diferents sectors de producció del territori com són arròs, oli, cereal, horta, aviram i porcí. Recordin, avui a les deu de la nit, al centre del Morell, amb presència de Pere Guinovart i Josep Fortuny.

Un altre tema que ha despertat l'esperit reivindicatiu de la nostra comarca és la guerra contra Iraq. Ahir per exemple, a la plaça de la Quartera de Falset s'hi van aplegar una cinquantena de persones per participar en una cassolada contra aquest conflicte entre dos i tres quarts de nou del vespre. L'acte també va ser aprofitat per recollir signatures contra aquesta guerra. Però les iniciatives per la pau no acaben aquí, perquè avui mateix els alumnes de l'institut d'ensenyament secundari (IES) Priorat celebraran una nova jornada de vaga en protesta per la guerra a l'Iraq. Tant el professorat com els alumnes es prendran un dia lliure amb l'objectiu de demostrar la seva oposició al conflicte bèlálic. Aquesta serà la tercera jornada de vaga celebrada al IES Priorat des que va començar la guerra. La setmana passada, alguns alumnes i professors van traslladar-se a Tarragona per tal de participar en la multitudinària protesta que va realitzar-se a la capital.

Fem repàs ara d'altres temes que poden interessar als nostres oients. El grup turístic Sehrs ha mostrat interès en la construcció d'un vilar rural a la nostra comarca del Priorat. Un vilar rural és un complex construït com un petit poble amb una arquitectura adaptada al paisatge i cuidant especialment la gastronomia. Estan dissenyats per gaudir del turisme d'interior, rural i actiu aprofitant entorns que, tant des d'un punt de vista natural com cultural, presenten una bona oferta complementària. El del Priorat, seria un dels deu vilars que aquesta empresa té previst crear arreu de Catalunya. Un projecte en el que hi invertiran uns 60 milions d'euros. Un altre dels vilars ja projectats és el que s'ubicarà a Arnes, a la Terra Alta.

Avui acabem el nostre espai informatiu a Gandesa, on el ple de l'Ajuntament ha aprovat la restitució del nom de carrer de Miravet al carrer de Serrano i Suñer. Una qüestió molt polèmica a Gandesa, lloc on el ministre franquista Ramon Serrano Suñer encara avui hi conserva, als seus 102 anys, la casa pairal de la branca familiar materna. De fet, la polèmica va arrencar l'any 1979, quan el primer ajuntament democràtic va decidir retirar de la nomenclatura urbana totes les referències al règim del dictador Francisco Franco, excepte la del carrer de Serrano i Suñer, que va ser catalanitzat.

Cal dir que Ramon Serrano Suñer, popularment conegut com a "cuñadísimo de Franco", ministre d'Afers Exteriors entre el 1940 i el 1942, va ser nomenat fill predilecta de Gandesa l'any 1984, pel govern convergent de Joaquim Jardí (CiU), i va convidar-lo a fer el pregó de festes.

En la votació celebrada al ple de l'ajuntament de Gandesa, els dos regidors del PP, han votat en contra d'aquesta moció presentada pel regidor del partit Units per Gandesa. Per la seva banda, Convergència i Unió s'ha abstingut.

Fins aquí el nostre butlletí informatiu. Gràcies per la seva atenció.

Publicitat