Butlletí informatiu 27-01-2021

Tall Albà

 

Amb aquestes paraules, el "rei" Toni Albà va donar per inaugurat aquest dissabte passat el nou teatre municipal de Falset, l'Artesana, després de cinc anys d'obres en les que s'hi han invertit 2 milions 500mil euros, dels quals un milió 570mil provenen de subvencions. El resultat és un teatre, amb cabuda per a 500 espectadors, que també s'utilitzarà com a cinema, com a auditori o com a seu de qualsevol tipus d'activitats, com conferències i congressos.

Tot i el discurs previ d'aquest peculiar rei que ens va visitar a Falset , va ser el president de la Generalitat, Jordi Pujol, qui es va encarregar de fer la inauguració oficial d'aquest nou equipament. En el seu parlament, Pujol va trobar un símil entre aquest nou i modern teatre amb el desenvolupament que ha viscut la comarca del Priorat durant aquests últims anys.

Tall Pujol

Per la seva banda, Jaume Domènech alcalde de Falset, es va mostrar molt content i satisfet perquè finalment aquest projecte s'ha fet realitat. Un projecte que va començar a definir-se en legislatures anteriors.

Tall Jaume

Pel que fa els diversos actes previstos per aquest esdeveniment, aquests es van poder portar a terme sense cap contratemps, tot i que la pluja va fer patir una mica als organitzadors. A les set del vespre, un cercavila presidit pel rei Toni Albà va estar acompanyat per la banda de música de Falset. Mentrestant, el president de la Generalitat va inaugurar el teatre tot descobrint una placa commemorativa i estrenant el llibre d'honor del teatre. A continuació va visitar l'equipament. Després van arribar els parlaments que van anar seguits d'un berenar popular. El vespre va acabar amb uns focs d'artifici.

A dos quarts d'onze de la nit, el propi Toni Albà i la companyia Trotam Teatre van portar a l'escenari de l'artesana la seva obra "Els bufons del regne".

Els actes d'estrena no van acabar dissabte. Ahir diumenge, l'orquestra simfònica de Sant Cugat va oferir dos concerts.

Si ho volen, poden mirar el recull fotogràfic d'aquests actes a la pàgina web falset.net

La visita del president de la Generalitat a la comarca del Priorat va donar per més. Pujol va aprofitar l'avinentesa per respondre a les declaracions que va fer l'alcalde de Falset, Jaume Domènech fa unes setmanes amb les que va expressar que la Generalitat havia oblidat aquesta comarca. El president va declarar que el govern català havia invertit 112milions 500 mil euros en el Priorat durant els deu últims anys.

Pujol també va referir-se al polèmic nomenament de Neus Miró com a nova directora del parc natural del Montsant, després que responsables de la plataforma per la defensa del patrimoni natural del Priorat, li entreguessin una carta expressant el seu desacord amb aquest nomenament. Pujol va defensar a Miró tot dient que era una persona formada, amb una visió general, que s'estima el territori i que té capacitat de gestió.

Un altre tema espinós per la nostra comarca és el dels parcs eòlics, respecte el qual, el president va anunciar literalment que no hi haurà més parcs eòlics a la comarca. En aquest sentit, Pujol va explicar que l'increment d'energia previst es farà amb la construcció de noves plantes de cicle combinat.

Un altre dels pobles que va visitar el cap de l'executiu va ser Cabacés, on hi va inaugurar la remodelació de diversos carrers i el nou consultori mèdic finançat per la Generalitat. Un equipament que ha suposat una inversió de quasi 35mil euros. L'alcalde d'aquest municipi, José Antonio Robles, va aprofitar la visita del president per comunicar-li que els veïns volen una carretera com la que uneix Falset i la Vilella Baixa.

Cabacés també va ser l'escenari de la trobada entre Pujol i els alcaldes dels vuit municipis que ocupa el parc natural del Montsant. Aquests li van demanar que s'agilitzin el tràmits per la posada en marxa del parc.

La següent notícia que ens ocupa ens porta fins la Ribera d'Ebre, que aquest cap de setmana ha estat protagonista per un fet lamentable. Dissabte, una fuita a la Central Nuclear d'Ascó va provocar un abocament d'uns 2.000 litres de gasoil al riu Ebre, segons del departament de Medi Ambient. L'incident va obligar a paralitzar la central durant deu minuts, però no es va arribar a activar el PENTA, el Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona. L'alerta va arribar a les 12 del migdia quan la policia local d'Ascó va informar al Centre d'Emergències de la Generalitat de la presència de una taca de gasoil al riu Ebre procedent de la central nuclear. El centre va posar-se en contacte amb l'Agència Catalana de l'Aigua, que després d'activar el pla d'emergència, va informar a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i a tots els usuaris de proveïments i regadius de més avall d'Ascó perquè prenguessin les mesures adequades. Així la Confederació fa doblar el desembassament d'aigua per diluir les taques de gasoil provocat per l'abocament. D'altra banda, la delegació de la Generalitat va descartar que el fet causi cap mena de dany al medi ambient. De moment, els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua estan investigant les causes d'aquest incident.

Fem ara referència a una informació referent al sector agrícola. El Departament d'Agricultura de la Generalitat ha fet efectius el 91,43% dels expedients completats pels pagesos afectats per les gelades en el sector de l'olivera. Més de 4.460 explotacions ja han finalitzat els treballs de recuperació i control dels olivers afectats i la Generalitat ja n'ha pagat més de 4.080 amb un import de 7,5 milions d'euros. El termini per acabar els treballs de recuperació finalitza el 31 de maig. Uns treballs que han afectat a les comarques del Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, a més del Baix Camp, la Conca de Barberà i diverses comarques lleidatanes.

I del sector tradicional del camp, fem un salt a les noves tecnologies que no acaben d'arribar al Priorat. I és que només tres municipis d'aquesta comarca disposen de cobertura de línia ADSL. Es tracta de les localitats de Falset, Bellmunt del Priorat i la Torre de Fontaubella. L'ADSL és una nova línia que permet als seus usuaris treballar amb internet entre 40 i 50 vegades més ràpid que amb la línia telefònica i un módem convencionals. A més permet l'accés a internet durant set dies a la setmana, 24 hores al dia amb tarifa plana. En situació molt menys privilegiada, justament en el costat oposat, es troben Capçanes, Cornudella de Montsant, Els Guiamets i Marçà, que a més de no disposar d'ADSL, tampoc no disposen de RDSI, xarxa de serveis integrats que facilita un accés ràpid a internet, peròn no tan òptim com l'ADSL i un pèl més car. Tot i el seu elevat preu, a la gran majoria de localitats del Priorat aquesta és l'única opció per accedir a la xarxa de forma ràpida fins que l'ADSL s'extengui per tota la comarca. De tota manera, sembla que el ministeri de Ciència i Tecnologia no té previst ni a curt ni a llarg termini l'establiment de l'ADSL.

Més coses. Joan Baptista Montagut, candidat a l'alcaldia de Móra d'Ebre per Esquerra Republicana de Catalunya ha anunciat que Esquerra Republicana de Catalunya apostarà fort pel desenvolupament turístic de Móra d'Ebre, amb la intenció d'activar una nova font de riquesa i de generar nous llocs de treball al municipi. Baptista Montagut considera que Móra d'Ebre té un patrimoni natural i històric molt important que ara està desaprofitat, per aquest motiu va anunciar que la seva proposta parteix d'un ambiciós projecte turístic que contempla la restauració del castell de Móra, el condicionament de l'Aubadera com a parc natural, la construcció d'una escola de natura i la creació d'un centre d'interpretació sobre la Batalla de l'Ebre.

I tanquem amb un apunt cultural. Les puntaires de Móra d'Ebre, juntament amb la coral del Pla de Santa Maria, representaran Catalunya a Nova York en els actes amb motiu de la diada de Sant Jordi. Les dues entitats han estat convidades per l'Associació d'Amics de Catalunya a Nova York i participaran en diversos actes que se celebraran a partir del dia 25 d'abril.

Fins aquí el nostre espai de notícies. Moltes gràcies per la seva atenció.

Publicitat