Butlletí informatiu 23-09-2020

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

El president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha demanat informació a la delegació del Govern de Tarragona i al director de la central nuclear d'Ascó, respectivament, per demanar informació sobre les mesures de seguretat adoptades a les centrals nuclears d'Ascó arran de l'inici de la guerra d'Iraq. El motiu de la petició és que aquest tipus d'instal·lacions podrien ser un objectiu prioritari per part d'alguna de les parts en conflicte, i per la qual cosa el Consell Comarcal vol "conèixer les mesures de prevenció que s'hagin pogut adoptar per part de les administracions superiors a fi de salvaguardar la població del territori afectat". En aquest sentit, el portaveu de les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs II, Eugenio Vives, ha afirmat que tenen el mateix nivell de seguretat i vigilància que la resta de l'any, i ha declarat que es considera que no hi ha una situació especial de risc, en relació al conflicte bèl·lic amb l'Iraq. Això pel que fa al funcionament intern de les instal·lacions. Respecte la seguretat exterior, Vives ha dit que això depèn de les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

No deixem de parlar de la guerra que com ja saben dimecres a la nit, Estats Units va iniciar el seu atac a l'Iraq. Aquest esdeveniment ha fet que un gran nombre d'entitats i ciutadans anònims estiguin sortint al carrer aquests dies per manifestar-se per la pau i cridar no a la guerra. A ràdio Falset ha arribat la condemna que ha fet el sindicat Unió de Pagesos de la guerra, que qualifiquen d'atemptat contra molts ciutadans innocents que en patiran les conseqüències. Així mateix, el sindicat condemna la postura adoptada pel Govern de l'Estat Espanyol, que considera que, de manera prepotent, ha donat l'esquena a l'opinió majoritària de la nostra societat, que des del principi s'ha manifestat contrària a qualsevol conflicte bèl·lic.

Tractem ara temes d'àmbit més local. Set mesos després que el Consorci per al Desenvolupament del Priorat rebés 3'6 milions d'euros de la Unió Europea per gestionar el programa Leader Plus, ja són 46 els projectes que esperen rebre subvencions per sumen 4 milions d'euros d'inversió. El cas és que en principi es va preveure que el leader plus generaria una inversió de la iniciativa privada a la comarca de 10 milions d'euros fins l'any 2006.

La gastronomia, la producció de vi i l'oli, són juntament amb el turisme, els eixos d'aquest programa europeu. Així doncs, per ara hi ha 11 noves empreses que esperen una subvenció per recuperar el 35% de la seva inversions que han fet 11 noves bodegues de petita producció. La majoria d'aquestes s'obriran en el l'àrea de la DO Priorat. Dels 46 projectes inscrits en el programa, 23 són noves bodegues o millores de les ja existents. D'altra banda, respecte l'allotjament, hi ha dos petits hotels en marxa amb unes quinze places cadascun als pobles de Cornudella i Siurana, a més d'un altre a Torroja del Priorat, que estarà destinat a un públic més selecte. A Capçanes, també es preveu la construcció d'un altre hotel. La resta de projectes es concreten en més restaurants, empreses de dinamització turística i cases rurals.

L'any 2006, el consorci haurà finalitzat la seva tasca actual de repartir els fons europeus, però ja s'han sentit algunes veus que proposen que el consorci hauria de continuar sent operatiu. De fet, des d'aquest mateix organisme no es descarta la creació d'un òrgan de dinamització econòmica de la comarca que busqui finançaments entre les administracions però que compti amb la implicació econòmica de les empreses.

A Flix, el ple de l'ajuntament ha aprovat el pressupost municipal que ascendeix a 3 milions 54mil 244 euros. Entre les inversions més destacades hi ha el Pla de Gestió Zona Humida de Sebes, l'alimentació de la línia elèctrica soterrada de l'estació transformadora carrer del Vent, l'arranjament dels camins de Llardecans, la Fatarella, Vallfenosa i Sebes, que compten amb una subvenció del programa Penta. També s'ha destinat un pressupost per la remodelació del nucli antic de Flix, entre altres actuacions. Es destaca també els diners que es destinarant al Pla d'Acció Comunitària convingut amb el Departament de Benestar Social i l'aportacióque s'ha fet per a la redacció d'un estudi de viabilitat sobre el trasllat de les dependències de la cooperativa agrícola al polígon industrial. En la mateixa sessió plenària s'han aprovat pressupostos per Flexus Teatre, l'Escola Bressol, l'Escola Municipal de Música, Ràdio Flix i la publicació La Veu de Flix.

Passem ara a tractar la llarga i forta polèmica sobre el transvasament de l'Ebre i el pla hidrològic nacional. I és que amb motiu de les properes manifestacions que se celebraran a Sant Jaume d'Enveja i Barcelona, contra aquests projectes, el grup municipal socialista de Móra d'Ebre ha presentat una moció de suport a les manifestacions i ha demanat a l'equip de govern de consistori que mostri el seu rebuig a aquestes dues qüestions, que s'adhereixi a les dues manifestacions abans esmentades i que ofereixi suport logístic a la Plataforma en Defensa de l'Ebre a Móra d'Ebre per a l'organització dels desplaçaments fins a Sant Jaume d'Enveja i Barcelona.

Els facilitem ara un parell d'apunts culturals que tindran lloc aquest cap de setmana. De fet, avui mateix a dos quarts de vuit del vespre, al casal Sant Jordi de Flix, se celebra la conferència Les dones i la política, una manera diferent de fer. Hi participaran Pilar Dellunde, Secretària Nacional de la Dona d'ERC i Montserrat Claramunt, Presidenta Comarcal del Baix Camp. L'acte serà presentat per Pere Muñoz, candidat d'ERC a l'alcaldia de Flix.

I demà, a les deu de la nit al casal municipal de Benissanet es farà la presentació del llibre El brogit de l'Ebre, un recull de narracions que tenen com a fil conductor el riu Ebre. Es tracta d'un llibre heterogeni, ja que aplega quinze relats de diverses temàtiques i estils, així com autors amb concepcions artístiques diferents i amb un ventall d'actituds lingüístiques també diverses.

Més activats. Demà dissabte comença a la seu del Consell Comarcal del Priorat un curs de dietètica i nutrició per a persones que tinguin el títol d'auxiliar d'infermeria o que simplement estiguin en aquesta matèria. El curs, que l'organitza el mateix consell, s'allargarà fins el 26 d'abril i s'impartirà tots els dissabtes de 9 a 1. S'espera que l'assistència d'unes 25 persones. El preu serà de 24 euros i s'entregarà un certificat d'assistència.

Finalitzem les nostres propostes de cap de setmana amb el campionat de botifarra que se celebra diumenge a a la sala polivalent de Marçà. La jornada s'iniciarà a les 8.30 del matí i finalitzarà a la tarda amb l'esperada final. El guanyador serà guardonat amb un pernil. L'acte organitzat per aficionats d'aquest tradicional joc de cartes compta ja amb un total de 37 parelles apuntades i s'espera que n'hi hagi algunes més.

I finalment tanquem el nostre espai de notícies amb un apunt esportiu. Diumenge, l'equip de futbol el falset esportiu s'enfronta a l'Olímpic Móra d'Ebre al camp municipal de la capital de la ribera d'ebre.

Fins aquí el nostre espai informatiu. Gràcies per la seva atenció i esperem que passin un bon cap de setmana.

Publicitat