Butlletí informatiu 23-09-2020

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

El conseller d'Economia i Finances de la Generalitat, Francesc Homs, ha anunciat a l'Espluga de Francolí, en una reunió amb responsables de 43 cooperatives, una línia d'ajuts de 4 milions d'euros per a les cooperatives d'oli afectades per les gelades del desembre del 2001. Les comarques de la demarcació que es beneficiaran d'aquests ajuts seran: la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Es tracta d'una proposta que el govern haurà d'aprovar els pròxims dies, tot i que ja té el suport dels departaments d'Agricultura, Indústria i Treball i Economia i Finances. Amb aquesta iniciativa, la Generalitat «pretén ampliar a les cooperatives la línia d'ajuts que, en el seu moment, ja van començar rebre els pagesos que es dedicaven al conreu d'oliveres. I és que les cooperatives es veuran obligades a reduir la producció ja que tindran menys producte per transformar i a la vegada hauran de suportar unes despeses fixes de personal, infraestructures, amortització i deute.

D'altra banda, però, el suport del govern a aquest sector implica també la coresponsabilitat econòmica dels socis, ja que «els ajuts de l'administració només tenen en compte el 50% de les pèrdues que es preveuen.

Els ajuts es distribuiran en quatre anys consecutius per pal·liar els efectes a llarg termini que la mala producció tindrà sobre el sector.

Més ajudes econòmiques. S'ha fet pública l'aprovació definitiva de la documentació tècnica sobre les diverses obres als municipis priotatins de Pradell de la Teixeta, La Vilella Alta i La Morera de Montsant. L'import total de les mateixes ascendeix a 49.698,61 euros. Amb aquest fons, a Pradell es pavimentarà un tram de camí per accedir al dipòsit de gas, a la vilella alta, es reconstruirà un mur de contenció, i a la morera es pavimentarà el camí d'Escaladei a la Cartoixa.

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler va posar ahir la primera pedra del nou radar meteorològic de la Creu del Vent, situat a Montmaneu (Anoia). El radar permetrà millorar la cobertura que es té sobre les comarques del Pirineu i Prepirineu Occidental i a les Terres de l'Ebre. Aquest serà el tercer radar meteorològic que entrarà en funcionament a Catalunya després dels de Vallirana (Baix Llobregat) i Puig d'Arques (Baix Empordà).La previsió és que les obres de l'edifici estiguin enllestides a finals del mes de juny, per la qual cosa la posada en funcionament del tercer radar està prevista pel mes de setembre. La inversió total de l'equipament és de 800.000 euros per l'obra i de 1.800.000 pel radar.

Aquestes observacions radar, cada cop més completes, tindran aviat aplicacions hidrològiques, amb les que es podrà preveure els cabals dels rius a partir del camp de pluja obtingut de les imatges radar i de les dades de la xarxa de pluviòmetres.

Els treballadors de la Central Nuclear d'Ascó continuen amb el programa de vagues convocades fins el dia 28 d'abril com a conseqüència del bloqueig de la negociació del primer conveni col·lectiu després de la fusió empresarial entre les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs. El piquets que informen als treballadors contractats pels treballs de recàrrega, que s'haurien d'estar realitzant, han provocat importants cues i retencions a la C-12 entre Vinebre i Flix i han endarrerit fins a tres hores l'entrada dels treballadors contractistes. En una assemblea celebrada, aquest matí a peu de carretera, el comitè de vaga ha informat que l'empresa ha iniciat una roda de converses per intentar arribar a l'acord que ha de permetre desconvocar la vaga, encara que el comitè també ha avisat que l'empresa va amenaçar de suspendre la recàrrega fins el final de les protestes, com a conseqüència de l'endarreriment del programa de recàrrega previst

Fins aquí el nostre butlletí informatiu.

Publicitat