Butlletí informatiu 23-09-2020

AL FINAL DEL TEXT DE L'INFORMATIU: NOTA DE PREMSA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA SOBRE LA PROHIBICIÓ DE FER FOC AL BOSC

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

L'alcalde de Bellmunt del Priorat, Joaquim Torné Roigé, va morir divendres a l'edat de 60 anys a causa d'una malaltia que li havia estat diagnosticada feia un mes. Nascut el 18 d'octubre de 1942, Torné va treballar a les mines de Bellmunt quan era jove, i va ser alcalde de la vila per Convergencia i Unió durant diverses legislatures. Joan Pinyol s'ha fet càrrec ara de l'alcaldia de la localitat.

El ministre d'agricultura Miguel Arias Cañete va comprometre's dissabte a fer gestions parlamentàries per aclarir el perquè no s'ha aplicat la clàusula de salvaguarda per l'avellana en el marc de la reforma de la política agrària europea. Així ho va confirmar dissabte després de reunir-se amb el sindicat Unió de Pagesos durant la seva visita a Mollerussa amb motiu de la Fira de Sant Josep. Després de la trobada amb el ministre, els pagesos van assegurar que Arias Cañete és conscient que el sector de la fruita seca ha de ser prioritari en el marc de la discussió sobre aquesta reforma. Els 200 productors convocats pel sindicat agrari, que a Mollerussa van rebre amb xiulets el ministre i el conseller d'Agricultura Josep Grau, es queixen que amb la reforma europea de la política agrària els desapareixen les ajudes que ara reben. Els productors demanen que el govern central pressioni la Comissió Europea perquè atorgui una ajuda permanent de 500 euros per hectàrea.

Els parlem ara de la prohibició de la generalitat de Catalunya de fer foc en terrenys forestals fins el proper 15 d'octubre. Es tracta d'un decret que forma part d'una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. Així doncs, no es podrà fer foc, sigui quina sigui la seva finalitat, ni en terrenys poblats o no d'espècies arbòries ni en el radi de 500 metres que envolti aquestes àrees. Especialment no es poden cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria. D'altra banda, el departament de Medi Ambient ha establert que per fer cremes durant aquest període de temps, caldrà presentar una sol·licitud a l'ajuntament pertinent o al mateix departament de medi ambient que decidirà sobre la concessió del permís. A més, establirà les mesures preventives que s'hauran de prendre. Per a més detalls poden consultar el comunicat de la generalitat sobre aquest decret a la pàgina web de l'informatiu.

Donem pas ara a una informació de tall polític. La secció local de Móra d'Ebre d'Esquerra Republicana de Catalunya ha posat en marxa una campanya per convidar als ciutadans del municipi a participar en el programa electoral del partit que està redactant actualment. Les sessions de treball es realitzaran cada dijous de 8 a 9 del vespre, a partir del proper dia 20 de març. Durant les reunions, Joan Baptista Montagut, cap de llista local, exposarà els punts del programa acordats per la candidatura amb l'objectiu de donar-los a conèixer i prendre nota dels suggeriments dels assistents.

Per la seva banda, els alcaldes de Móra d'Ebre, Tivissa i Vandellòs i L'Hospitalet de L'Infant, van participar durant la setmana passada en el congrés Cowam que organitza la Unió Europea i que es va celebrar a la ciutat de Córdoba. Els tres alcaldes catalans van asistir-hi com a membres de l'Associació de Municipis Nuclears d'Espanya. L'objectiu del congrés és treballar conjuntament en l'elaboració d'una proposta per tal que la Unió Europea redacti un procediment que estableixi la participació dels ciutadans europeus en la presa de decisions polítiques. És en aquest marc que diferents organismes de diversos països europeus exposen les seves experiències, problemàtiques i propostes.

Més notícies d'aquest cap de setmana. Gandesa va ser l'escenari dissabte d'un acte d'homenatge als que van lluitar per defensar la república durant la guerra civil. Un total de dues centes persones van assistir-hi entre els que hi havia ciutadans de Gandesa i de localitats veïnes, a més d'excombatents i víctimes de l'exili. L'acte, organitzat per la plataforma Ciutadans pel Canvi, va començar amb una conferència sobre la repressió franquista. D'altra banda, Carme Casas, membre de la col·lectiu Dones del 36 i l'exsenador Josep Subirats van explicar les seves experiències personals viscudes durant aquest període. L'homenatge va finalitzar amb l'entrega de 31 diplomes membres del col·lectiu dones del 36 i les associacions Antics Aviadors i Antics Militars de la República, entre altres.

Fins aquí el nostre espai de notícies. Gràcies per la seva atenció.

NOTA DE PREMSA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA SOBRE LA PROHIBICIÓ DE FER FOC AL BOSC

A partir de demà dissabte, dia 15 de març i fins el 15 d'octubre, no es pot encendre cap foc en terreny forestal. Aquesta prohibició recollida en el Decret 64/1995 té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. El Departament de Medi Ambient ha regulat recentment les cremes que es fan en el període que va del 16 de març al 14 d'octubre amb l'obligatorietat de comunicar qualsevol foc que s'encengui.

El Decret 64/1995 regula que en els terrenys forestals, siguin o no poblats d'espècies arbòries i a la franja de 500 metres que els envolta, no es pot encendre foc per a qualsevol tipus d'activitat sigui quina sigui la seva finalitat. Especialment no es poden cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria. Tampoc es poden fer focs d'esbarjo ni derivats d'activitats relacionades amb l'apicultura. Dins les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, queda exclosa la prohibició de fer foc quan s'utilitzin fogons de gas i barbacoes d'obra amb mataguspires.

Igualment queda totalment prohibit llançar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que pugin ser la causa de l'inici d'un foc; llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

No obstant això, les persones que hagin de fer foc en aquest període han de presentar una sol·licitud a l'Ajuntament corresponent o al Departament de Medi Ambient, que és qui determinarà o no el permís per fer aquest foc i les mesures preventives que cal adoptar, si s'escau.

Quan les circumstàncies meteorològiques siguin de risc extrem, el Departament de Medi Ambient, pot establir unes mesures extraordinàries i prohibir encendre qualsevol tipus de foc, inclosa la utilització de fogons de gas, barbacoes de qualsevol mena o fins i tot fumar en terrenys forestals. En aquesta situació tots els permisos donats queden sense efecte.

 

 

 

Publicitat