Butlletí informatiu 23-09-2020

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

Més de 500 pagesos productors de fruita seca es van manifestar ahir al migdia a les comarques de Tarragona i van tallar durant una hora la N-240 a l'altura de les Borges del Camp, la 420 a Puigdelfí i Gandesa i la Comarcal 114 a Alcover. En aquest punts, hi van cremar pneumàtics i un ametller. La convocatòria, organitzada per Unió de Pagesos, consistia en aconseguir la col·laboració de les autoritats per tal que la Unió Europea tingui més en compte aquest sector agrícola en el marc de la política d'ajuts. Pere Guinovart, representant d'Unió de Pagesos ja ha dit que han aconseguit que el conseller d'Agricultura Josep Grau, participi en la creació d'una mesa tècnica de negociació de la fruita seca, que s'ha de crear aquesta setmana amb la presència d'Unió de Pagesos i les cooperatives.

Un altre sector agrícola important a les nostres comarques és el de l'oliva. Avui en parlem per explicar-los que una part del terme municipal de Garcia ha estat inclòs en l'ampliació de la Denominació d'Origen Siurana, que ha suposat una inclusió de 4.667 hectàrees. La zona geogràfica que s'ha ampliat manté des del punt de vista del vincle amb el medi una unitat i un grau de homogeneïtat similar al que presenta l'actual zona emparada per la DO Siurana. Els olis produïts en aquesta zona, que provenen de la varietat arbequina amb un percentatge superior del 90%, compleixen totes les característiques establertes a l'Ordre que regula aquesta do i el seu Consell Regulador.

En el pla estrictament polític els hem d'explicar que la Comissió parlamentària d'Organització i Administració de la Generalitat i Govern Local sotmetrà a votació dimecres la reforma de la llei de Consells Comarcals i de les propostes dels grups parlamentaris sobre el sistema de elecció dels consellers. Aquest vot és el pas previ al debat de la modificació legal en el ple de la Cambra i la seva aprovació definitiva.

Ens traslladem ara a la nostra localitat, a Falset. I és el que Castell de Falset, així com el de Siurana, han estat objecte d'una investigació, els resultats de la qual es presentaran a la primera edició del congrés Els Castells a la Mediterrània Nord-occidental, que tindrà lloc a la població gironina d'Arbúcies dimecres que ve, dia 5. El congrés també servirà per què més de 50 especialistes en arqueologia i història medieval exposin els seus estudis sobre una quarantena de jaciments arqueològics des de tots els àmbits. Els organitzadors volen potenciar un nou enfocament en l'estudi dels castells medievals que renovi el coneixement actual i que doni una visió més àmplia del fenomen que van representar. L'estratègia defensiva de la frontera amb el món musulmà, l'armament i l'utillatge que han aparegut en diverses excavacions i l'encaix geogràfic d'un castell en el seu entorn són alguns dels aspectes que es tractaran en el congrés.

Fins aquí el butlletí informatiu.Gra`cies per la seva atenció.

Publicitat