Butlletí informatiu 23-09-2020

Benvinguts al butlletí informatiu de Ràdio Falset.

L'Associació d'Oleicultors del Priorat i l'IRTA han arribat a un acord per tal que aquest institut endegui un programa de quatre anys per a la millora de la qualitat de l'oli de la comarca del Priorat i per al desenvolupament de la cultura de l'oli. La finalitat d'aquest programa, que es desenvoluparà des de l'any 2003 fins a finals de 2006, és establir les bases tècniques que permetin diferenciar, objectivament, una part d'olis verges d'alta qualitat a fi de comercialitzar-los en mercats d'alta gamma.

El programa constarà de subprogrames com la gestió de la qualitat de molins i envasadors associats, la caracterització dels olis produïts per l'Associació de Productors del Priorat, la tecnologia d'almàssares i la transferència de tecnologia als tècnics de la zona. Quan finalitzi, s'espera haver assolit objectius com aconseguir les característiques d'alta qualitat que defineixen els olis verges del Priorat.

La mateixa Associació de Productors del Priorat va organitzar la setmana passada un viatge fins a Jaén per visitar diferents plantacions, tan de tipus ecològica, integrada com tradicional, i veure les almàsseres de diverses dimensions i les produccions i les envasadores. A més es va visitar el Centro de Investigación y Formación Agraria i el Consell Regulador de la Denominació d'Origen de Sierra Mágina. D'aquesta manera, els productors van poder fer-se una idea d'altres maneres de treballar i absorbir idees referents al cultiu, l'elaboració, la comercialització i el regulació de l'oli.

I sense deixar el sector agrícola, els pagesos del sector agrícola han organitzat noves mobilitzacions per al proper cap de setmana. Això és el que van decidir els 300 agricultors convocats en assemblea a Vilaplana pel Sindicat Unió de Pagesos. Així, diumenge a partir de les onze del matí, tallaran el trànsit de diverses carreteres a Les Borges del Camp, Alcover, Puigdelfí, Gandesa i en una localitat del Priorat, encara per definir. D'altra banda, també s'ha avançat que s'organitzaran mobilitzacions fins la setmana santa. A l'assamblea també es va posar al dia als assistents sobre les negociacions amb les que es vol fer front a la crisi del sector. Així, Pere Guinovart va explicar el compromís del conseller d'agricultura, Josep Grau, en el sentit de crear una mesa tècnica de negociació de la fruita seca que s'ha de crear la propera setmana amb la presència d'Unió de Pagesos i les cooperatives. D'altra banda, el sindicat també ha mantingut contactes amb Joan Saura, secretari general d'Iniciativa per Catalunya i Pasqual Maragall, secretari general del PSC per tractar aquesta problemàtica.

A Móra d'Ebre, l'alcalde Santiago Campos ha declarat que si és reelegit en els pròxims comicis municipals, proposarà als grups municipals la realització d'auditories que investiguin la gestió econòmica de tots els mandats que hi ha hagut al municipi des de l'any 1979 fins ara. Aquesta iniciativa respon a la proposta efectuada abans d'ahir per l'alcaldable Baptista Montagut, amb la que demanava que l'estudi que ha encomanat l'Ajuntament a l'empresa auditora Faura-Casas, hauria d'investigar la gestió econòmica de tot el període de mandat de l'actual alcalde.

Ja fa dues setmanes que Catalunya va viure un dia de mobilitzacions contra una guerra contra Iraq. Doncs bé, per aquest cap de setmana la plataforma Aturem la Guerra ha convocat un nou acte a les Terres de l'Ebre. El segon acte consistirà en una concentració que tindrà lloc dissabte 1 de març a les 18 hores a la Plaça de l'Àngel de Tortosa.

Però la notícia del cap de setmana és el carnestoltes que se celebra arreu aquests dies. A Falset, demà a dos quarts de dues del migdia se celebra el dinar popular, amb motiu del desè aniversari del carnestoltes de la localitat. Recordin que cadascú ha de portar el seu plat i la seva cullera, i que en cas que plogui, el dinar es farà al pavelló. A partir de les cinc de la tarda, es donarà pas a una ronda d'espectacles al carrer, el carnestoltes infaltil, i el ball de carnestoltes a la plaça de la Quartera.

Pel que fa a Cornudella de Montsant, demà a les cince de la tarda es llegirà el pregó i començarè el Cercavila amb xaranga, davant l'Ajuntament amb el grup La Cremallera. Tot seguit al Teatre La Renaixença, espectacle infantil amb el grup La Cremallera. A la mitja part, s'oferirà berenar i es farà el lliurament de premis del concurs de disfresses. Després, a les 11 de la nit començarà el ball amb el quartet Babel a La Renaixença, i a la mitja part, lliurament dels premis del concurs de disfresses. I ja diumenge, a les sis de la tarda, es farà un nou ball a la mateixa Renaixença amb el quartet Loren, i a les 10 de la nit, es farà una sardinada popular al casal. Per a informació sobre els preus per accedir als diversos actes, poden dirigir-se al patronat municipal de turisme.

Acabem aquí el nostre espai de notícies. Moltes gràcies per la seva atenció i esperem que passin un bon cap de setmana de carnestoltes.

 

Publicitat