Informatiu cap de Setmana 01-08-2020

El Priorat disposa de 38 places d'atenció a la gent gran, per cada mil persones de més de 65 anys d'edat. Aquesta és una de les dades que es desprén de l'estudi elaborat pel sindicat UGT sobre aquesta matèria al camp de Tarragona. La comarca se situa per sobre de la mitjana de la demaracació, que compta amb unes 37 places per cada mil habitants. L'estudi mostra que la nostra comarca, que compta amb un 30 % de persones majors de 65 anys sobre la població total , és una de les més envellides juntament amb la Conca de Barberà. Però per contra, el nombre de places de residència i centre de dia que hi ha per cada mil habitants és de 38, com ja hem dit abans, pel que fa al Priorat, i de 60 per la Conca.

A nivell del Camp de Tarragona, el sindicat denuncia que la situació és insostenible perquè tant les residències com els centres de dia no podran absorbir el creixement d'usuaris que es preveu per aquests pròxims 30 anys. Actualment, El Camp de Tarragona hi ha unes 71mil persones que superen la franja dels 65 anys d'edat, i el 2030 es preveu que seran 110mil persones les que siguin majors de 65 anys.

Des d'UGt també s'ha criticat el fet que les pensions de jubilació de la demarcació estan per sota de la mitjana catalana. Al Camp de Tarragona, la pensió és udn 534 euros, mentre que la mitjana catalana s'acosta als 596 euros.

La companyia Fecsa-Endesa millorarà la xarxa elèctrica de la Terra Alta amb una inversió d'un milió nou-cents mil euros que es farà l'any que ve. Per una banda, gran part d'aquesta inversió, un milió dos cents mil euros, es destinarà a la connexió de zona de Prat de Comte i Pinell de Brai amb la hidroelèctrica de Xerta. Els set-cents mil euros restants s'utilitzaran en les millores de la xarxa elèctrica de la comarca.

Aquests dies l'aigua del riu Ebre, al seu pas per Ascó, podria adoptar un to de color rogenc. Es tracta d'unes proves que es faran aquests pròxims dies emmarcades en un estudi mediambiental del riu. D'aquesta manera, els tècnics del Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques i de la Universitat Complutense de Madrid, es pretén analitzar la dispersió de contaminants al riu Ebre. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha informat que per portar a terme aquestes proves s'abocarà un colorant com a marcador d'aquest projecte que podria deixar aquesta coloració vermella de la qual els parlàvem. En aquest sentit, l'Agència Catalana de l'Aigua realitzarà una inspecció a la zona afectada, tot i que s'assegura que el colorant és inofensiu pel medi ambient. Des del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, el seu president Santiago Campos va expressar que la Confederació hauria d'haver avisat amb més antel·lació sobre aquest tipus de proves, perquè poden causar alarma social.

Avui divendres, a les dotze del migdia, la Plataforma per la Defensa del Territori de Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant i l'organització Gepec entregaran les al·legacions contra el projecte de construcció d'una central tèrmica per part de l'empresa Gas Natural, a la seu de la Delegació Territorial del Departament de Medi Ambient a Tarragona. Segons la Plataforma, s'han presentat més de 500 al·legacions de ciutadans que rebutgen aquest projecte. Les organitzacions com el Gepec, Greenpeace, i el grup d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant han enviat les seves respectives al·legacions. D'altra banda, i en aquest mateix sentit, la plataforma ha convocat per demà entre les onze del matí i la una del migdia, una concentració davant la seu de l'empresa Gas Natural a Barcelona, contra aquest projecte i contra la publicitat enganyosa, que segons ells, fa aquesta companyia. Durant la concentració es llegirà un manifest, es distribuirà informació entre els vianants i s'oferirà la degustació de productes típics de la zona i música en directe. tèrmica. A banda de la Plataforma i el Gepec, també s'han enviat al·legacions des del

També demà dissabte, però aquí a Falset, Càritas Parroquial enjega la seva campanya de Nadal amb la recollida d'aliments entre dos quarts d'onze del matí fins les dues de la tarda. Els aliments que es necessitarien recollir són llet, arròs, llegums, oli, pasta, sucre i torrons, cava i neules, a més d'objectes d'higiene i neteja.

I donem pas a la informació esportiva. El Falset Esportiu es desplaça aquest diumenge fins a l'Ametlla de Mar per enfrontar-se a a l'equip de futbol local, al camp Ribes Altes

I un altre apunt esportiu. Durant tota aquesta setmana, tan la banqueta com la direcció del Futbol Club Barcelona està vivint dies de molta inestabilitat després que el club barceloní hagi acumulat una sèrie de mals resultats des que va començar la Lliga de Futbol Frofessional . El diumenge passat semblava que Joan Gaspart, el president del club havia de dimitir per motu propi, però no va ser així. I aquests últims dies, alguns dels homes forts de la direcció han abandonat el seu càrrec perquè no aprovaven la gestió de Gaspart. En aquest sentit, la penya barcelonista de Cornudella de Montsant ha enviat una carta al president del club per mostrar-li el seu suport i confiança en que el president serà capaç d'aconseguir que el club superi aquesta crisi.

Hem arribat ja a les portes del cap de setmana, i se'ns acumulen algunes activitats que s'han organitzat per dissabte i diumenge. En destaquem dues. Catsud fa una nova proposta excursionista. El diumenge es preveu fer una ruta per les ermites de Cardó, per la qual s'invertirà tota la jornada per cobrir-la. Es prétén visitar algunes de les ermites construïdes a la Vall de Cardó a principis del segle XVII, i es donarà a conèixer la història d'aquestes construccions. El mateix diumenge, el casal capçanenc ha preparat una sortida al racó del pessebre on s'hi portarà l'obra guanyadora del concurs de pessebres convocat pel casal.

I avui, entre les vuit i les nou del vespre, s'acaba el termini per a dos certamens convocats pel Centre d'Estudis Falsetans. Per una banda, les persones que vulguin participar en el concurs de fotografia del centre tenen temps fins avui per entregar les seves fotografies, entre les 8 i les nou del vespre al museu. D'altra banda, aquelles persones que estiguin interessades en participar a l'exposició de pessebres organitzada pel centre, poden lliurar els seus treballs al museu. Els recordem que per aquesta mostra no s'adement pintures, fotografies ni dibuixos.

Fins aquí el nostre butlletí informatiu.

Publicitat