Informatiu cap de Setmana 14-12-2024

La xarxa d’Oficines Comarcals de Transició Energètica (OCTEs) de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat organitzen del 9 al 18 d’abril de 2024 les primeres Jornades de Transició Energètica i Sostenibilitat del Camp, amb l’objectiu d’impulsar la transició energètica a les nostres comarques i fer divulgació sobre aquells aspectes més importants quan parlem d’energies renovables i noves formes de consum energètic.

Les OCTE d’aquestes 5 comarques estan treballant en xarxa des de la seva creació amb l’objectiu de fer avançar la transició energètica i les energies renovables al nostre territori, generant coneixement i apropant-lo a la ciutadania. És en aquest sentit, que s’ha organitzat aquesta primera edició de les Jornades de Transició Energètica i Sostenibilitat del Camp.

El president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, que va intervenir durant l’acte de presentació de les jornades, explica en declaracions a Ràdio Falset, que “l’objectiu és donar a conèixer les diferents línies de treball que s’estan duent a terme al Camp de Tarragona respecte a la transició energètica i a les alternatives de desenvolupament”. En aquest sentit, Méndez destaca que “cadascuna de les cinc sessions està relacionada amb algun dels temes que han estat treballant les diferents OCTEs. S’abordaran temes tan diversos com per exemple interpretar una factura de la llum o elements més complexos com és el cas de la generació del biogàs i com pot ser una alternativa energètica real”.

A la nostra comarca, serà el geògraf i professor associat al departament de Geografia de la URV, Sergi Saladié, l’encarregat de presentar el Pla comarcal d'energies renovables el proper 18 d’abril a la sala de plens del Consell Comarcal del Priorat.

Méndez afirma que “l’objectiu final de les Oficines Comarcals de Transició Energètica és dissenyar el Pla territorial d’energies renovables (PLATER). En el cas del Priorat, ja ho hem estat treballant i hem parlat amb cadascun dels 23 municipis de la comarca perquè expliquin quins projectes tenen respecte al desenvolupament de les energies renovables i també quins són els espais que consideren més adequats per a instalar-les”. Així, afegeix, que “a partir d’aquí s’ha fet una proposta concreta dels espais on creiem que s’hi podrien implantar energies renovables, ja siguin impulsades pels propis municipis, ja vinguin d’empreses de fora”. De fet, sentencia que “aquest Pla és l’estratègia d’implantació de renovables que volem des del Priorat”.

Les Oficines Comarcals del Transició Energètica es van crear en octubre de 2022 per desenvolupar l’estratègia SolarCat de la Generalitat, promogudes i gestionades per l’Institut Català de l’Energia (ICAEN). La finalitat és la d’impulsar la implantació de projectes d’energies renovables en el territori, especialment aquells que són distribuïts i participats per la ciutadania, i col·laborar en l’elaboració del Pla Territorial d’Energies Renovables (PLATER), a nivell de cada comarca, un pla que està en elaboració.

20240404_102819.jpg

Publicitat