Informatiu cap de Setmana 18-05-2024

El Govern de la Generalitat ha establert mesures de protecció dels entorns ambientals al voltant dels abrics amb pintures rupestres de Gallicant, a Cornudella de Montsant, de la Serra de la Mussara, a Vilaplana i d’Alfés, a Alfés i Aspa (Segrià). Aquests conjunts rupestres estan declarats Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i inscrits a la Llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Segons el govern, l’excepcional rellevància d’aquest patrimoni cultural, que permet conèixer l’expressió social, econòmica i religiosa de les poblacions prehistòriques del llevant peninsular, fa necessari l’establiment d’un entorn que permeti una millor protecció i salvaguarda del bé. Les característiques d’aquestes manifestacions pictòriques les fan inseparables del suport on es troben i del seu entorn paisatgístic i, per tant, resulta imprescindible conservar-les dins l’entorn en el qual s’integren.

La Direcció General del Patrimoni Cultural ja ha delimitat l’entorn de 31 dels 60 jaciments amb art rupestre inclosos en La Llista de Patrimoni Mundial des de l’any 1998. Per establir les delimitacions ha calgut fer una definició teòrica i metodològica dels criteris utilitzats per fixar els entorns, un treball de camp per revisar i actualitzar les dades, i atorgar validesa legal a aquests entorns mitjançant la seva declaració.

El conjunt pictòric de l’Abric de Gallicant, té un total de 18 figures pintades d’un color vermell-castany molt viu, que es poden distingir en dos grups separats. Al primer grup, el més important, amb 15 figures, es distingeixen restes d’una figura humana, un antropomorf i un grup de digitacions. Al segon grup de pintures hi ha 3 restes de pintura de morfologia indeterminada. En aquest cas, la delimitació es configura com un entorn ampli, que abasta un tram de la cinglera on se situa l’abric. Aquest entorn comprèn una àrea d’unes 12,17 hectàrees.

foto_rupestre.jpg.png

Publicitat