Informatiu cap de Setmana 06-04-2024

El ple del Consell Comarcal del Priorat va aprovar aquest dilluns una moció en la que deixa clar el posicionament de la institució respecte als nous projectes per portar aigua de l’Ebre al Priorat. En aquest sentit, es veu de manera racional la proposta del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, ja que es considera que rebre aquesta aigua per a garantir el reg de suport és clau per a la supervivència del sector primari del Priorat, la base de tota l’economia de la comarca i es veuen aquests projectes com una solució estructural que assegurarà el reg en moments difícils, com és la situació de sequera que estem patint actualment.

El president del Consell Comarcal del Priorat destaca que “és un projecte raonable ja que té en compte que l’objectiu és garantir l’aigua només quan sigui estrictament necessària”. Així, afirma que “com a comarca ens toca fer una bona gestió dels nostres recursos hídrics malgrat que rebem de bon grat una mesura que ha d’assegurar la pervivència del sector agrari del Priorat”.

És per aquest motiu que la moció també insta al govern de la Generalitat i als grups parlamentaris a que es posin a treballar com més aviat millor en aquests projectes i que es contemplin les partides necessàries dins la negociació dels pressupostos de la Generalitat per aquest 2024 perquè els projectes siguin una realitat el 2027 com a molt tard.

Per altra banda, el text també posa de relleu la necessitat d’acabar amb la concessió que permet el transvasament d’aigua de l’embassament de Siurana cap al de Riudecanyes i que es retiri, sense càrrecs, la demanda interposada contra les activistes que van actuar en defensa del riu Siurana i que han de fer front a un procés judicial per haver aturat, de forma reivindicativa i totalment simbòlica, el transvasament d’aigua del riu cap al pantà de Riudecanyes. “Una cosa no treu l’altra. Acceptar la proposta de portar aigua de l’Ebre no vol dir renunciar a la revindicació de que l’aigua de Siurana no marxi cap a Riudecanyes”. “Què haguem de treballar per poder garantir l’aigua als pobles i als pagesos del Priorat no va en detriment de la lluita contra l’espoli del riu Siurana”, insisteix.

Un altre punt destacat de la moció és la demanda de la creació d’una entesa comarcal de consens per garantir i alhora preservar els recursos hídrics del Priorat que inclogui tots els agents comarcals implicats i afectats per la gestió de l’aigua, des d’ajuntaments i pagesos fins als ecologistes i entitats socials. “És una iniciativa que ens ha de permetre arribar a un acord de mínims, si és de màxims millor, però sabem que al Priorat hi ha coses que compartim tots, com pot ser el cas del Siurana, la gestió eficient dels recursos hídrics o la necessitat de donar aigua als pagesos”, explica.

Abstenció de Junts i la CUP

La moció va ser aprovada amb els vots a favor dels representants d’Esquerra Republicana (ERC), amb majoria absoluta al ple del Consell, i les abstencions dels membres de Junts i la CUP. Des de Junts, la seva portaveu, Meritxell Cardona, justifica l’abstenció perquè creuen que la qüestió de l’aigua és un tema “cabdal” que s’ha de consensuar amb el territori, cosa que, segons diu, no s’ha fet. “És un tema trascendental que s’ha d’abordar conjuntament amb tots els agents implicats. El que no pot ser és que es presenti una proposta, que a hores d’ara ja està cadacuda perquè molts dels seus supòsits no son viables, i que, a més no estigui consesuada amb el territori”, afirma la portaveu dels juntaires. A més, Cardona considera que “cal actuar ara, que es quan tenim problemes amb l’aigua, i no l’any 2027”.

El conseller comarcal de la CUP, Albert Sabaté, per la seva banda, creu que si no s’acaba amb la concessió a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, “portar aigua de l’Ebre a Siurana es pot convertir en un transvasament encobert cap al Baix Camp” i alerta que “la ciutat de Reus, com a màxima accionista de la comunitat, ja ha dit que no vol renunciar a la concessió”. En aquest sentit, els cupaires demanen als partits polítics, sobretot a Junts i Esquerra, coherència en el discurs que tenen al Priorat i el que tenen al Baix Camp. “No pot ser que els partits tinguin un discurs diferent a banda i banda dels colls d’Alforja i de la Teixeta”.

Finalment, els anticapitalistes també consideren que la proposta del Govern es “oportunista”, ja que a Catalunya ens trobem en un escenari preelectoral. “D’aquí un any hi ha eleccions al Parlament i no està massa clar el que passarà en un futur”, sentencia.

A banda de la moció, el ple del Consell Comarcal del Priorat també va ratificar la modificació de conveni amb el Departament d’Igualtat i Feminismes per incrementar el finançament en matèria d’acollida i refugi dins la promoció de la igualtat i els feminismes pel període 2022-2025, el contracte- programa de benestar social i va aprovar el conveni de col·laboració amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya relatiu a l’Oficina Local d’Habitatge del Priorat 2024-2027 i la Modificació dels estatuts del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp.

pleconsellgener24.jpeg

Publicitat