Informatiu cap de Setmana 18-05-2024

Falset celebra aquest cap de setmana la tradicional Fira de Sant Andreu. Un any més, hi tindran un especial protagonisme els vins rancis i dolços del Priorat, amb la segona edició de la "Mostra de rancis i dolços del Priorat”.

El regidor de comerç i turisme de l’Ajuntament de Falset, Magí Batllevell, explica que a la comarca del Priorat sempre hi ha hagut una important cultura de vins dolços i rancis: “Creiem que el Priorat és una zona amb molta història i amb molta cultura d’aquest tipus de vins i, tot i que amb els anys s’han anat perdent, encara hi ha molts cellers i moltes famílies que han mantingut aquesta tradició”.

En el marc de la mostra també tindrà lloc un "Tast guiat de vins oxidatius i dolços del món i el Priorat”, que anirà a càrrec del director de Vitec, Sergi de Lamo, qui guiarà els assistents en un viatge per conèixer els diferents estils i singularitats d'aquests vins. Un altre tast permetrà degustar vins dolços i rancis de cellers de la DO Montsant i la DOQ Priorat, i conèixer tots els seus secrets de la mà dels elaboradors.

Tot i això, com és tradició, la Fira de Sant Andreu de Falset comptarà durant tot el cap de setmana amb parades de productes artesanals a la plaça de la Quartera, parades diverses al carrer Josep Campàs i atraccions de fira a l’Euterpe. Batllevell destacava que “comptarem amb molts productors del Priorat i això, realment, ens satisfà molt ja que un dels objectius que té la fira és mostrar la diversitat de productes que fem aquí a la zona”. Així, afeigeix, que això suposa el retorn als orígens de la fira ja que “antigament era el mercat d’hivern i la gent hi venia a buscar provisions per passar a l’hivern al Priorat”.

A banda d'això, però, Falset serà durant aquests dies un bullici d’activitats, moltes d’elles organitzades per les entitats del municipi. Batllevell destacava que sense la seva implicació moltes coses no serien possibles. “Falset és un poble molt actiu gràcies a les entitats, que en són el pal de paller. Sense totes aquestes entitats no podriem fer tot el que s’està fent”, diu.

Així doncs, sense anar més lluny, la Casa de la Festa acollirà dues exposicions. D'una banda, "Madonnas i paisatges interiors", organitzada per Terra d'Art i que mostrarà les obres de Rosa M. Ciurana i Montserrat Picas. De l'altra, "Cultura oral dels paisatges agraris a l'Euroregió Pirineus - Mediterrània", organitzada per l'Associació La Carinyena i que presenta diferents oficis tradicionals i la seva relació amb el paisatge al qual estan vinculats.

Durant tot el dia de dissabte, a la placeta Neus Català, se celebrarà el festival "Mercat d'art", organitzat per l'Associació Terra d'Art i Festival Terrer. A les 11 h, la biblioteca acollirà la xerrada "Art de la pedra seca", amb Albert Gavald i a les 11.30 h començaran les visites guiades a l'església parroquial de Santa Maria. Una mica més tard, a les 12 h, es projectarà a l'Ajuntament el reportatge "Volem el riu Siurana viu, organitzat per Òmnuim Priorat, i es farà un videovermut a la plaça de la Quartera organitzat pel Consell de Joventut, el qual servirà per presentar el vídeo reivindicatiu dels joves pagesos del Priorat.

El diumenge, de les 11 a les 13 h i a la placeta Neus Català, l'Associació Sociocultural La Carinyena ha preparat l'activitat "3T. Tallers, Tradició i Territori", i la presentació del projecte "Artesania 360º. Oficis artesanals i joves, una oportunitat de futur" que tindrà lloc a la Casa de la Festa a les 12.30 h.

portada sant andreu

Publicitat