Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

El Consell Comarcal del Priorat organitza el Cicle de diàlegs sobre despoblament a la comarca. Al llarg de cinc sessions s’abordaran qüestions relacionades amb l’urbanisme, l’habitatge, la sobirania Km0 o la diversificació de l’activitat econòmica que permetin bastir estratègies i trobar solucions per frenar i revertir el despoblament de la comarca.

El cicle arriba després que en el darrer any i mig s’hagi impulsat un procés participatiu que ha visitat els 23 pobles del Priorat i que ha permès fer una diagnosi i identificar els principals problemes que tenen els municipis en concret i la comarca en general segons els diversos agents polítics i socials. En aquest sentit, s’ha conclòs que les principals causes del despoblament a la comarca del Priorat son la falta d’habitatge, la manca de serveis o la poca diversificació econòmica, entre d’altres.

El president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, destaca que “després del treball dut a terme durant aquests gairebé dos anys, ara és el moment de donar-ho a conèixer a la societat prioratina i fer-la partícep de les diferents accions i estratègies que ha de tirar endavant la comarca en els propers anys per frenar la pèrdua de població”.

Així doncs, ara, el següent pas és començar a establir estratègies i accions a desenvolupar. I és en aquest context que s’ha organitzat aquest cicle de diàlegs que arrenca el proper divendres 10 de novembre a Falset amb una jornada de debat al voltant de l’urbanisme. L’objectiu d’aquesta primera sessió és mostrar polítiques concretes que afecten a la planificació urbanística per revertir les causes del despoblament a partir de l’experiència de la Comunitat de municipis de les Garrigues Altes.

En les següents setmanes tindran lloc les altres sessions. El 17 de novembre a Cabacés el debat girarà al voltant de la qüestió de l’habitatge mentre que el dia 24 a Ulldemolins serà el torn per parlar sobre les sobiranies Km0. L’1 de desembre, al Molar, la jornada abordarà qüestions sobre diversificació econòmica. Totes les sessions seran conduïdes per la consultora d’arquitectura social Itziar González, que també ha liderat el procés participatiu que acaba ara, i comptaran amb la participació d’experts que ajudaran a donar una mirada més aprofundida de les possibles solucions i accions a desenvolupar.

El cicle de debat acabarà amb una sessió de conclusions que tindrà lloc en el marc de la 5a edició del Dia del Paisatge que se celebrarà el proper 16 de desembre a la Cartoixa d’Escaladei.

El cicle de diàlegs sobre despoblament al Priorat sorgeix en el marc del programa del Servei d’Ocupació de Catalunya “Treball a les comarques”, del qual el Priorat n’és una de les beneficiàries. L’objectiu és estimular la creació d’activitat econòmica i la generació d’ocupació per tal d’aconseguir fixar la gent al territori i frenar-ne el despoblament. Altres comarques que forment part d’aquest programa son l’Anoia, l’Alt Urgell el Baix Ebre, el Baix Penedès, el Berguedà, el Montsià, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Ribera d'Ebre, el Ripollès i la Terra Alta.

cartellciclededialegs

Publicitat