Informatiu cap de Setmana 23-03-2024

L'Ajuntament de Falset ha formalitzat aquesta setmana la compra de l'antiga fàbrica tèxtil de la Falbar, una compra que s’ha tancat per un import de 377.520 €. L'edifici, en desús des del seu tancament l'any 2011, té una superfície de més de quatre mil metres quadrats en ple nucli urbà. Des del consistori valoren la compra de l’edifici com una oportunitat per al desenvolupament econòmic i turístic i hi pretén implementar diversos projectes.

En declaracions a Ràdio Falset, l’alcalde del municipi, Carlos Brull, destaca que “és un edifici emblemàtic, que està al centre i que ja forma part del paisatge urbà del nostre poble”. Així mateix, Brull explica que “la compra va lligada a uns projectes que seran transformadors pel poble i per la comarca ja que acollirà uns espais necessaris per seguir amb l’estratègia comarcal d’un desenvolupament turístic basat en l’agricultura i la preservació del paisatge·.

La compra de la Falbar ha estat finançada a través d’un préstec i de diferents aportacions per part d’altres institucions. Aquesta despesa, segons l’alcalde, no afectarà a les finances municipals ja que “fins ara Falset tenia un 56% d’endeutament i ara passarem a un 65%, la qual cosa suposa que no hem de demanar autorització a Economia i Finances”.

Ara, després de la compra, l’edifici necessitarà algunes reformes per tal d’evitar que s’agreugi la seva degradació. Des del consistori apunten que “l’edifici està molt bé a nivell estructural”. Segons l’alcalde, “el primer que cal fer és evitar més entrades d’aigua i fer uns tancaments segurs. Més endavant, si podem, també intentarem rehabilitar les façanes”.

Respecte als projectes que es plantegen per aaquest equipament, El primer es basa en un espai d'inspiració turística per a posicionar Falset com a capital del vi i porta d'entrada als diferents destins i experiències enogastronòmiques del Priorat. El projecte contempla una àrea d'informació i reserva d'activitats, espais expositius immersius, zones experiencials, així com sales de tast i per a presentacions. En cas de rebre l'ajut, el projecte s'executaria durant l'anualitat de 2024 per obrir portes l'any 2025. “És un espai que ens explicarà la història vitivin´cola del Priorat i irradiarà cap a la resta de la comarca aquells visistants que vulgui conèixer més extensament el nostre territori”, afirma Brull.

Pel que fa al segon, es tracta de l'adequació i posada en funcionament d'un viver de cellers, un espai que comptaria amb tot l'equipament necessari perquè, en una fase inicial, persones emprenedores poguessin crear i posar en marxa el seu propi celler a la comarca. “La idea és acollir aquells emprenedors que no poden, així de primeres, tenir un celler i afrontar la inversió que això suposa. És un espai comaprtit on tothom podrà tenir el seu espai per vinificar, guardar i embotellar amb la finalitat de poder treure el seu producte al mercat”.

L’Ajuntament de Falset va anunciar públicament la compra la Falbar en una reunió de poble que es va celebrar el passat dijous, precisament, en aquesta instal·lació.

falbar

Publicitat