Imprimeix

L’associació Prioritat ha recollit fins a dia d’avui prop de 1.900 adhesions, entre particulars, empreses i entitats, a l’acord comarcal per a la implantació de les energies renovables. Des de l’associació van fer-se seu el malestar que hi havia a la comarca després de la presentació de diversos projectes fotovoltaics i eòlics a la comarca.

Joan Vaqué, membre de Prioritat, destaca en declaracions a Ràdio Falset que “cal tenir en compte aquesta mobilització de la comarca ja que afecta directament al model de vida de molts pagesos i molts prioratins i prioratines”.

Segons Vaqué, des de Prioritat no estan en contra de les energies renovables però sí que s’oposen als grans macroprojectes que no tindran cap benefici per al territori. “La candidatura a la UNESCO del paisatge de la comarca contempla qüestions com el sentit de la dimensió i de l’escala, és a dir, no volem macroprojectes eòlics i solars que no reverteixen al territrori”, afirma mentre afegeix que “estem a favor de les energies renovables i creiem que cal impulsar-les però per garantir la sobirania i l’autosuficiència energètica”.

L’Acord comarcal per a la implantació de les energies renovables al Priorat reivindica, entre d’altres qüestions, que la comarca aposta des de fa anys per un model socioeconòmic “basat en la producció agrícola de qualitat i una oferta turística sostenible, basats en els valors intrínsecs del paisatge de mosaic agroforestal propi sense elements artificials que trenquin la seva harmonia i la seva proporcionalitat”.

Així doncs, la principal reclamació és la derogació del Decret Llei 16/2019, i aprovar una moratòria dels grans projectes de renovables i les línies d’evacuació associades actualment en tràmit.

Fa unes setmanes, el ple del Consell comarcal i els Consell d’alcaldes del Priorat ja van aprovar per unanimitat la seva oposició al model d’implantació d’energies renovables i van demanar la derogació del decret llei 16/2019 i una moratòria que paralitzi la tramitació de tots aquests grans macroprojectes eòlics i fotovoltaics.

Des de Prioritat recorden que tothom qui vulgui pot seguir presentant la seva adhesió a l’acord comarcal a través de la seva pàgina web.

Parc Eolic Collet dels Feixos

Vist: 1031