Informatiu cap de Setmana 19-06-2021

Els portaveus prioratins dels principals partits polítics amb representació a la comarca han valorat aquesta setmana els resultas elesctorals sorgits dels comicis del passat diumenge. Des d’Esquerra Republicana, formació guanyadora al Priorat amb el 33,31% dels vots, fan una valoració positiva dels resultats. El cap comarcal de la formació, Àngel Cortadelles, destaca en declaracions a Ràdio Falset, que “els vots obtinguts al Priorat han contribuït a la victòria dels republicans a la demarcació de Tarragona i als bons resultats obtinguts a nivell nacional”.

Així, Cortadelles explica que a diferència del 2017, on Junts per Catalunya va quedar per davant, ara és l’indepentistme d’esquerres el que en surt reforçat i, per tant, “hem d’avançar cap a polítiques dèquerres que serveixin per solucionar els problemes de la gent”. Amb tot, Cortadelles també indica que ERC ha baixat en nombre de vots a la comarca, fet que atribueix a la fragmentació del vot independentista. “Ens hem de preguntar per que hem arribat a aquest punt de dispersió del vot”, afirma.

Per la seva banda, des de Junts per Catalunya, la coordinadora comarcal, Meritxell Cardona, també mostra satisfacció pels bons resultats de l’independentisme al Priorat. Cardona justifica la pèrdua de vots a la comarca al fet que “el nostre projecte és jove i hem tingut pocs mesos per donar-lo a conèixer malgrat les dificultats que ens ha posat la junta electoral”. Alhora, destaca que també els ha afectat l’escisió del PDeCAT i d’altres formacions i reconeix que “per no perdre aquests vots, ens hauriem hagut de posar d’acord per anar junts a les eleccions”.

La CUP, que es consolida com a tercera força política a la comarca, també valora molt positivament els resultats obtinguts el passat diumenge. Montserrat Solà destaca que els anticapitalistes són la força que ha guanyat més vots respecte a les eleccions dels 2017 i explica que els resultats “reflecteixen que el nostre programa és proper als assumptes que preocupen a la gent en clau nacional, però també comarcal, com ara la massificació eòlica, el despoblament, el problema de l’habitatge o la qüestió del riu Siurana”.

Així mateix, Solà també considera rellevants els bons resultats obtinguts als municipis de la comarca on governa la CUP ja que “això demostra que s’ha valorat la feina que s’està fent des del municipalisme, un dels pilars essencials de la nostra formació”.

Des del PSC, la seva portaveu al Priorat, Maria Jesús Sànchez, també posa de relleu que la formació ha incrementat en gairebé un centenar el nombre de vots a la comarca i que a nivell català els socialistes són el partit que guanya en vots i en escons. Malgrat això, Sánchez lamenta que el que marca el resultat de les eleccions és l’alta abstenció. “La baixa participació provoca que no tinguem un radiografia fidel del que el ciutadà vota a les urnes”, afirma.

Finalment, des del PDeCAT, que ha estat la cinquena força més votada a la comarca, admeten que els resultats no són bons i que no s’han complert les seves expectatives. L’alcalde de Porrera, Joan Carles Garcia, ho justifica pel fet que, per una banda, “el missatge del PDeCAT va sortir relativament tard” i per l’altra, perquè “al concórrer a les eleccions amb una marca nova, pot ser que s’hagi produït certa confusió entre l’electorat”. Amb tot, Garcia afirma que “continuarem defensant els nostres postulats i seguirem endavant”.

Escenaris postelectorals

Pel que fa a l’escenari postelectoral que ara s’obre, des d’Esquerra aposten per “construïr un govern ampli, estable i de consens entre les formacions que defensen l’autodeterminació”. Des de Junts, en canvi, opten per tirar endavant un govern amb les formacions independentistes. “Tenim un front comú que cal que tirem endavant entre tots”, afirma Cardona.

Des de la CUP, per la seva banda, creuen que el resultat permet fer passos endavant i “sortir de la situació de paràlisi del govern actual”. En aquest sentit, Solà afirma que “la CUP ha de posar sobre la taula les seves condicions, que no passen per altre lloc que no sigui resoldre la qüestió de l’alliberament nacional sense renunciar, en cap cas, a les polítiques socials”. Finalment, PSC i PDeCat esperen que el proper govern treballi per fer front a la crisi sanitària i econòmica i que les promeses de la campanya electoral es tradueixin en fets.

Resultats 14F Priorat

Publicitat