Butlletí informatiu 17-04-2024

Unió de Pagesos considera que els danys de la nevada del cap de setmana passat a les oliveres podrien superar el 80% per la repercussió que pot tenir en les collites. Aquesta és una primera estimació a l’espera de disposar d’una valoració més acurada tan aviat com es pugui accedir a les finques i de com evolucionin les temperatures aquesta setmana.  

Les comarques més perjudicades per la neu, que ha esquinçat i trencat moltes branques d’olivera, han estat la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Priorat, les Garrigues, el sud del Segrià i l’Urgell. En una primera estimació, el sindicat considera que les plantacions més joves poden tenir una afectació més greu i que els danys, en general, poden anar més enllà del 80% per a tot el conreu.

Els efectes de la nevada fan preveure una davallada important en les properes collites, fins i tot en casos concrets podrien ser nul·les o gairebé nul·les. encara cal seguir l’evolució de les temperatures els propers dies per veure si l’afectació final pot ser més gran, ja que si es manté massa el gel i persisteixen les gelades hi ha possibilitat que els arbres morin.  

En aquest sentit, Unió de Pagesos demana a l’Administració una actuació ràpida i que activi els mecanismes de suport per al sector el més aviat possible I de fet, el vicepresident en funcions de President de la Generalitat, Pere Aragonès, ja va destacar en la seva visita a Falset el passat dilluns que les afectacions del temporal en l’agricultura seran una de les principals línies de treball en els propers mesos.  

Unió de Pagesos també ha iniciat converses amb diferents DOP dels territoris afectats per fer un front comú per donar resposta a la situació del sector i establir les actuacions necessàries per a un futur pla de recuperació.

oliveres nevada

Publicitat